Gazdaság

Tovább rosszabbodhat a belvízhelyzet

Tovább rosszabbodhat a belvízhelyzet

2021. február 8., hétfő
Tovább rosszabbodhat a belvízhelyzet

Petőházi Tamás, a NAK szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályelnöke kifejtette, hogy a szántóföldi kultúrák állapota átlagos, az őszi esőzések miatt későn elvetett búzaállományok azonban fejletlenek. Az esős időjárás miatt az ország egyes területein - különösen Kelet-Magyarországon sok helyen belvíz alakult ki. Ez a következő napokban tovább romolhat, ugyanis csütörtökig az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon akár egy havi (40-50 milliméter) csapadékis hullhat, de máshol is legalább 20 milliméter eső eshet. Az eddigi enyhe idő nem ritkította a kártevőket és kórokozókat, így a hét közepétől várható hideg időjárás növényvédelmi szempontból előnyös lehet - tette hozzá.

Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályelnöke azt emelte ki, hogy a gyümölcsösökben jellemzően nem okoz gondot a rendkívül változékony, nagy hőingadozásokat mutató időjárás. A fák az úgynevezett mélynyugalmi fázis végén vannak, az átmeneti, néhány napos erősebb felmelegedés nem indította meg az élettevékenységüket.

A tavalyi gyenge termés hatására a fák kipihenték magukat, a virágzás jónak ígérkezik, a termelők bíznak abban, hogy a tavalyi, szinte példátlan tavaszi fagykár idén elkerüli őket. A metszések jól haladnak, azonban a csapadékos időjárás hátráltatja a munkálatokat - ismertette.

Kitért arra is, hogy az utóbbi hetek jellemzően borongós, fényszegény időjárása kissé kedvezőtlen volt az áthúzódó üvegházi zöldségkultúráknak, azonban a következő időszakban naposabb időre lehet számítani.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.