Hírzóna

Több mint 200 millió adag oltást adtak be világszerte

Több mint 200 millió adag oltást adtak be világszerte

2021. február 20., szombat
Több mint 200 millió adag oltást adtak be világszerte

Több mint 200 millió adag koronavírus elleni oltást adtak be szerte a világon, ennek 45 százalékát a G7 csoportban tömörülő legfejlettebb ipari országokban - írta szombati összesítésében az AFP francia hírügynökség.

Az AFP hivatalos adatokra támaszkodó számvetése szerint eddig legalább 201 042 149 adag vakcinát adtak be. Ez jóval kevesebb lehet a valódi számnál, mert Oroszország és Kína több mint tíz napja nem frissítette az adatokat.

Az oltások körülbelül 45 százalékát Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államok (G7) adták be. Ezekben az országokban a világ össznépességének mindössze 10 százaléka él.

A hetek csoportja egy pénteki virtuális értekezleten úgy döntött, hogy további több mint négymilliárd dollárral járul hozzá a koronavírus elleni védőoltások és gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására létrehozott, ACT-A nevű ENSZ-program, illetve a szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX beszerzési program finanszírozásához. A G7-csoport így most már összesen 7,5 milliárd dollárral támogatja a két programot.

Tíz adagból több mint kilencet (92 százalék) magas vagy közepes jövedelmű országokban adtak be. Az alacsony jövedelemmel rendelkező országok közül csak Guineában és Ruandában kezdődött meg az oltási kampány.

Az átoltottsági arányok Izraelben a legjobbak: a lakosság csaknem fele (49 százalék) megkapta már a koronavírus elleni vakcina első adagját, és háromból egy izraeli már a második oltáson is túl van.

Az Egyesült Királyságban a lakosság 25 százaléka kapta meg az első adag oltást, míg Bahreinben 16, az Egyesült Államokban 13, Chilében 12, a Seychelles-szigeteken 43, a Maldív-szigeteken pedig 12 százalék ez az arány. Az Egyesült Arab Emírségekben 25 és 50 százalék közötti lehet azok aránya, akik már megkapták első oltásukat.

Az oltások számát tekintve az Egyesült Államok áll az élen 59,6 millió adag beadott oltással. Őt Kína követi 40,5 millió oltással (február 9-i adat), majd az Egyesült Királyság (17,5 millió), India (10,7 millió) és Izrael (7,1 millió) következik a sorban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.