Meteor

Szibéria lehelete megérkezik Szegedre is

Szibéria lehelete megérkezik Szegedre is

2021. február 10., szerda
Szibéria lehelete megérkezik Szegedre is

A bulvároldalak és az amatőr meteorológusok már napok óta kongatják a vészharangot, hogy SZIBÉRIAI HIDEG LESZ

- Nem Szibéria zúdul ránk, csupán Szibéria lehelete érkezik meg.

Ez azt jelenti, hogy a levegő onnan származik, de közel sem lesz annyira hideg, mint Európa északkeleti részén - árnyalta az előrejelzést Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A meteorológus hozzátette, hogy az országban mindenütt hideg lesz, de összefüggő hóréteg nem sok helyen lesz.

HOLNAP REGGEL KELL A SAPKA ÉS A SÁL

Szegeden az elmúlt napokban enyhe volt az idő és ez az enyhe idő holnap hajnalig kitart. Csapadék, ahogy hétfőn és kedden, úgy a mai napon is eső formájában várható. - A fagyos hideg levegő, megerősödő szél kíséretében szerdáról csütörtökre virradó éjszaka érkezik meg az országba. Csütörtökön délre -2 fokig csökken a hőmérséklet, azaz hidegebb lesz, mint hajnalban volt - részletezte az előrejelzést Tóth Tamás.

Kiemelte, hogy a gyakran erős lökésekkel kísért szél miatt a hőérzetünk lesz sokkal-sokkal alacsonyabb, azaz hiába lesz „csak” -2 fok, a hőérzetünk -10 fok közelében lesz.

VAN EGY CSAVAR, AMI HAVAT HOZHAT SZEGEDRE

Bár az ország nagyobb részén a hideggel egy időben megszűnik a csapadék, a Kárpát-medence sajátossága miatt kialakul egy úgynevezett összeáramlási vonal. Ennek a lényege, hogy a szélcsatornákon több irányból betörő hideg levegő összetalálkozik. Kétféle szélirány lesz az országban, ami összeütközik - ebben a Bükk és Mátra közötti területtől az Alföldön átnyúlva egészen Csongrád-Csanád megye keleti része lesz érintett.

- Ez a két szél találkozik, legyengíti egymást egy keskeny, körülbelül 20 kilométeres sávban, de ugyanebben a sávban felhő- és csapadékképződés is várható. Ebben a keskeny sávban egészen péntek délelőttig hózáporok alakulhatnak ki., így Csongrád-Csanád megye részben érintett lehet, nem lenne meglepő, ha ebből Szegeden is kialakulna hóesés - mondta a meteorológus.

Ha pedig esne a hó Szegeden, akkor az most meg is maradna, mivel a hidegben a talaj is kellőképpen átfagy.

TÉLEN HIDEG VAN ÉS EZ NEM MEGLEPŐ

Napok óta már-már ítéletidőről olvashatunk több portálon, ami nem más, mint az előrejelzés szenzációhajhász megközelítése, és a legtöbb esetben megtévesztő is. Télen az időjárás mindig is hideg volt, még akár az előttünk álló hétvégénél is hidegebb volt, amit természetesnek vettek az emberek és nem szenzációként tálaltak azt sehol. - Ma már mindent világvégének kiáltanak ki, megnézném mondjuk, mit mondtak volna 1942 januárjában vagy 1956 februárjában! - jegyezte meg Tóth Tamás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.