Közélet

Szegeden is van segítség

Szegeden is van segítség

2021. február 22., hétfő
Szegeden is van segítség

December óta működik a Sólyom utcában az Áldozatsegítő Központ - az országban működő hat ilyen intézmény egyikeként. Ezek a központok integrálják az állami áldozatsegítő szolgáltatást, azaz itt minden ehhez kapcsolódó szolgáltatás elérhető.

- A segítségnyújtás formája a bűncselekmény és az áldozat személyisége miatt is eltérő, nem mindenkinek ugyanarra van szüksége, éppen ezért

személyre szabott segítségnyújtást tesz lehetővé ezeknek a központoknak a kialakítása

- mondta Dr. Kereszty Ágnes, a szegedi Áldozatsegítő Központ koordinátora. Hozzátette, hogy a központban hárman dolgoznak - szociális munkás, pszichológus és jogász végezettségű szakember -, akik segítenek a rászorulóknak, továbbá a Csongrád Megyei Kormányhivatal egy alkalmazottja is folyamatosan jelen van, ha valakinek a hivatalban intézhető ügyekben kellene segítséget nyújtani. Külsős munkatársként még egy pszichológus is segíti az áldozatok krízisfeldolgozását.

- Ide nulladik lépésként is jöhetnek az emberek, tehát ha valaki nem biztos abban, hogy bűncselekmény áldozata, akkor itt tájékoztatást és segítséget kap. Ezt a lépést akár anonimitását is megőrizve megteheti az ideérkező, de természetesen a későbbiekben is minden adatot szigorúan bizalmasként kezelünk - vázolta az áldozatsegítő folyamat első lépéseit a szakember.

A RENDŐRSÉGEN IS FELAJÁNLJÁK A KÖZPONT SEGÍTSÉGÉT

A szegedi Áldozatsegítő Központ január eleje óta a rendőrséggel is szorosabb együttműködésben dolgozik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a bűncselekmény sértettjétől a kihallgatás során megkérdezik, hogy szeretné-e esetleg igénybe venni a központ szolgáltatását. Ha igenlő a válasz, akkor arról értesítést küldenek és azzal el is indul a folyamat. Emellett a központ munkatársai a szegedi és hódmezővásárhelyi rendőrkapitányságon a hét több napján ügyeletet tartanak.

- Az áldozat fogalma nálunk sokkal tágabb, mint a büntető törvénykönyvben a sértett fogalma. Nálunk áldozat mindaz, akit a bűncselekmény következtében hátrány vagy kár ér. Így azok is segítséget kaphatnak tőlünk, akiket a szeretteiket ért bűncselekmény következtében szintén hátrány ért.

Célunk, hogy az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához segítséget nyújtsunk.

Éppen ezért működünk szorosan együtt civil és egyházi szervezetekkel -fejtette ki Dr. Kereszty Ágnes.

Dr Kereszty Ágnes (fotó: Sándor Judit)

Fontos tudni, hogy az áldozatsegítés nem egyszeri alkalmat jelent, azaz ha valaki segítséget kér, akkor addig veheti igénybe azt, ameddig a szakemberek és az áldozat is szükségét érzi. Ehhez az első alkalom után már a személyes találkozás sem szükséges. Ehhez kapcsolódik, hogy az ÁSK az állami jelzőrendszer része. Ha valakit a partneri együttműködés keretében a központba irányítanak, akkor a folyamat alatt rendszeres tájékoztatást kap az áldozat sorsáról az őt odairányító szervezet. A partnerszervezetekkel a kapcsolat folyamatosan erősödik, ami egyre ismertebbé teszi az áldozatsegítő központot és annak működését.

KÉPZÉST KAPNAK AZ ITT DOLGOZÓK

Az Igazságügyi Minisztérium keretein belül működő Jogakadémia folyamatos képzést nyújt az áldozatsegítő szolgálat munkatársainak és már Magyarországon kiadott szakirodalom is támogatja az áldozatsegítő munkát. Ez azért fontos, mert a munkatársaknak több, az eredeti végzettségükhöz képest más területen is felkészülten kell várniuk az embereket. A legfontosabb mindezek mellett természetesen az, hogy az itt dolgozók kellő empatikus érzékkel és szociális érzékenységgel rendelkezzenek, nyitottan és áldozatközpontúan tudjanak dolgozni.

Az áldozatok segítése mellett nagyon fontos feladata a központ munkatársainak, hogy társadalmasítsák, azaz megismertessék az emberekkel a munkájukat és egyáltalán a köztudatba kerüljön, hogy működik Szegeden egy Áldozatsegítő Központ.

- Azon dolgozunk, hogy minél szélesebb körben megismerjék az emberek, hogy milyen problémák esetén tudunk segítséget kérni. Ehhez a sajtó mellett a közösségi médiában, podcaston igyekszünk eljutni az emberekhez, előadásokat tartunk és különböző eseményeken is részt veszünk az egész megyében. Sem korosztályban, sem nemben nincs megkötés, bárki lehet áldozat, de mi hatékony segítséget adunk, amivel könnyeben átjut az ember egy nehéz időszakon - zárta a gondolatait Dr. Kereszty Ágnes.

ITT KÉRHET SEGÍTSÉGET SZEGEDEN

Szegedi Áldozatsegítő Központ
6723 Szeged, Sólyom utca 2.
E-mail-cím:askszeged@im.gov.hu
Telefon: 06-62-795-141
www.vansegitseg.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.