Közélet

Szabadulószoba nyitás előtt: történelemverseny, ezúttal online

Szabadulószoba nyitás előtt: történelemverseny, ezúttal online

2021. február 23., kedd
Szabadulószoba nyitás előtt: történelemverseny, ezúttal online

Meritum: többjelentésű szó. Fontosság. Lényeg. Érdem. Mindezeket takarja a latin eredeti. És a tán legfontosabb tartalma: érték. Ezen a néven született jó másfél évtizede szellemi műhely. Az alapítók: a Millennium Kávéház csaposai meg felszolgálói meg mindenki, aki akkortájt ott élte az életét. Az a különös társaság, köztük történészhallgatók, tanárjelöltek és effélék – Gábor éppen geográfus – amikor nem csapoltak vagy felszolgáltak, akkor kulturális programot szerveztek. Olykor naponta kettőt. És a csapat, túl azon, hogy tanultak, és kávéházi munkával tartották fönn magukat, álmokat dédelgetett: a köz szolgálatról szólt ez. Erre alapították a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesületet. Azóta vállalt feladataik sorát teljesítették. Értékmentés itthon és a határokon túl – csak példaként néhány.

„Úzvölgye 1917-es építésű, nagyon leromlott hadi kápolnáját helybéliekkel – úgymint: civil szervezetek, magánszemélyek, önkormányzat, közbirtokosságok – együttes erővel felújítottuk. Munkánk révén ma már turistajelzés mutatja az utat a Magyaros-tetőre. Míves székely kaput állítottunk Közösen a Haditemető bejáratánál. Vagy: Csíkszentmárton, 2006. Akkor, ott magyar-német katonatemető felújításában vettünk részt. A helyiekkel új emlékkövet és fejfákat állítottunk, megújítottuk a temetőkerítést. 2007 nyara: aktív részesei voltunk Hargita megyében a Székely határőrök nyomdokain elnevezésű honismereti táborozásnak. És így tovább, évente mindig több fontos akció.”

De nem csupán hadisírgondozásból állt a munka. 3000 kötet könyvet gyűjtöttek és adományoztak a Csíki-havasok elzárt vidékén élő két csángó település, Kóstelek és Egerszék olvasóinak, ebben a Viridis Egyesület volt partnerük. Mindezen túl igényes kiállításokat rendeztek, ismeretterjesztő programokat szerveztek a múlt értékeinek felmutatására, a régvolt történelmi valóságának megismertetésére.

„Az egyik kiemelt feladatunk az I. világháborús fronton harcoló magyar ezredek emlékhelyeinek rendbetétele, útbaigazító-tájékoztató táblák kihelyezése. A Doberdó-fennsíkon öt éven át telepítettünk többnyelvű információs táblákat, így már közel húsz ponton tájékozódhat az éreklődő képek és magyar nyelvű leírás révén is az ott zajlott hadi eseményekről. Sorolhatnánk… És akkor az egyik legfontosabb: a Görgey Artúr nevét viselő történelemverseny. Évtizede már sikerrel zajlik. A Meritum ehhez szövetségesekre lelt: a Dugonics András Piarista Gimnázium, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Szegedi Lengyel Önkormányzat vállalt velünk közösséget. Négyévente tematikaváltás: az induláskor 1848-49 volt a középpontban, aztán a Rákóczi szabadságharc, majd az I. világháború, és negyedikként a lengyel-magyar történelmi sorsközösség. Idén épp ez kerül ismét sorra.”

A különbség az eddigiekhez képest: a vírusválság miatt a mostani online-vetélkedés, vagyis „távmunka”. A versenyfelhívás az anyaországi és a határ menti szórványban élő, 7. és 8. osztályos magyar, valamint lengyelországi általános iskolásoknak és gimnazistáknak szól. A háromtagú csapatokat megmérettetése három fordulós: elsőbb egy tanulmányt kell a zsűrinek beküldeni. Aztán jön a titokzatos, virtuális „szabadulószoba”, ahonnét a menlevél: a sokrétű tudás. Végezetül: online feladatsor. A fődíj 4 napos lengyelországi tanulmányút a győztes csapat és felkészítő tanára részére. De ha a Covid a nyárra tervezett utazást megakadályozza… akkor a szervezők az utat ajándékra váltják.

Van még egy kis idő a nevezéshez. Tájékozódni és jelentkezni itt lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.