Politika

Hivatalos: kamaszok is szavazhatnak és nyáron indul az előválasztás

Hivatalos: kamaszok is szavazhatnak és nyáron indul az előválasztás

2021. február 28., vasárnap
Hivatalos: kamaszok is szavazhatnak és nyáron indul az előválasztás

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által jegyzett közlemény szerint a közös ellenzéki program tervét a pártelnökök már májusban társadalmi vitára bocsátják.

Közölték: mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak.

Az előválasztás több hetes folyamata - figyelemmel a koronavírus-járványra - augusztus közepétől indul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az országos előválasztási bizottságot.

Az előválasztáson a civilek is indulhatnak, miután előre jelezték, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.

Mint írták: Magyarország történetében először tartanak országos előválasztást. "A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot" - fogalmaztak az ellenzéki pártok közös közleményükben.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.