Nagy mínuszok a múltból

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Télre emlékeztető napok után vagyunk. Most épp egy kis szünetet tart a metsző hideg. Lesz, hogyne, még eztán is lesz néhány fagyos nap – ígéri a szakember. Ma viszont ez a 2-3 fok napközben csak afféle hidegpótló. A fázósnak persze ez is sok. Ám aki valódi télre vágyik… neki kárpótlásképp itt ez az igazán varázsos fotó.

Szegedország a napsütésről, a nyári melegéről ismert, s nem épp a rettenetes téli mínuszairól. De meglepő kivétel itt is volt. Február 14-én például a napi országos örökranglistán a város neve mellett hidegrekord áll: 1932-ben ezen a napon mínusz 27,2 fok volt, s ez a hivatalos mérések kezdete óta a hazánkban e napon előfordult legalacsonyabb hőmérséklet. Az évszázados statisztikában még egy nap Szegedé: 1987. január 31-én -27,8°C, igaz, Fügöddel holtversenyben.

Hanem a Magyarországon valamikor volt legkeményebb mínusz… az ennél is sokkal alacsonyabb! Ennek évfordulója épp ma van: 1940. február 16-a, Görömbölytapolca, mínusz 35 Celsius fok! Abszolút rekord. És azon a vidéken az 1940-es február kivételesen zimankós volt: egy héten át arrafelé a leghidegebb órán 30 fok alatt maradt a hőmérséklet. Különösképp Putnok lakói szenvedték meg a kis híján szibériai fagyot…

Előző sztori

Csaknem 24 óra kellett ahhoz, hogy a baloldali városvezetés kitalálja, hogyan reagáljon Szabó Bálint eltűnésére

Videó!
Következő sztori

További enyhülés várható

Legutóbbi hasonló cikkek