Közélet

Még nem akar nyitást a magyarok többsége

Még nem akar nyitást a magyarok többsége

2021. február 10., szerda
Még nem akar nyitást a magyarok többsége

A Magyar Nemzetnek készített felmérés szerint a tavalyi év végéhez és az idei év elejéhez képest viszont helyet cserélt a kormányzati intézkedéseket túl szigorúnak és az azokat nem elég szigorúnak tartók táborának mérete:

még mindig jelentős kisebbségben van (22 százalék), de valamivel nőtt a nyitáspártiak tábora.

A további szigorításokat kívánók (11 százalék) és a jelenlegi korlátozásokkal elégedettek (59 százalék) aránya összeadva jelenleg hetvenszázalékos. Az oltások számának növekedésével, illetve a jobb idő beköszöntével azonban várhatóan a nyitást pártolók aránya növekedni fog a Nézőpont Intézet szerint. Már csak minden tizedik magyar állampolgár szigorítana tovább az intézkedéseken, tavaly ősszel még volt, hogy a negyven százalékot is meghaladta a korlátozó intézkedések számát sürgetők aránya. A novemberben bevezetett szigorítások azonban a közvélemény számára kielégítőek voltak.Nézőpont grafikon

A kutatásból az is kiderül, hogy a vírussal kapcsolatos intézkedések megosztják a baloldali szavazótábort: az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek majdnem fele is a jelenlegi vagy szigorúbb intézkedések pártján van, 39 százalékuk ugyan nyitáspárti, de jelentős a körükben a további szigorításokat kívánók aránya is (18 százalék).

A leginkább nyitáspárti demográfiai csoport a legfiatalabb korosztály, de a 18–29 évesek körében is kevesebben vannak ezen az állásponton (41 százalék), mint amennyien elégedettek vagy akár további szigorítást tartanának kívánatosnak (50 százalék).

Érdekesség továbbá, hogy Budapesten is bőven többségben van a jelenlegi szabályozással elégedettek tábora (56 százalék), valamint nincs szignifikáns különbség a további nyitást (18 százalék) és a további szigorítást (15 százalék) igénylők között, tehát nem csoda, hogy a nyitást követelő fővárosi tüntetések rendkívül kevés embert mozgattak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.