//

Lezajlott az SZTE földrajzversenyének első fordulója

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
194 tanuló jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete valamint Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke által immár tizedik alkalommal megszervezett Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre.

A járványhelyzet miatt idén ugyan kicsit csökkent a jelentkezők száma, de így is közel kétszáz középiskolás érzett késztetést arra, hogy összemérje tudását az SZTE egykori nemzetközi hírű földrajztudósáról elnevezett versenyén.

Az első online fordulóra január 28-án került sor, ahol három ország 50 iskolájának 97 csapata vett részt. Jó néhány iskolából idén jelentkeztek először erre a versenyre. Például az Emmi Budapesti Javítóintézetének csapata is, akik nagyon szépen helyt álltak, a középmezőnyben végeztek. Bár ők így nem jutottak tovább a verseny márciusi középdöntőjébe, a szervezők szerint azzal, hogy részt vettek a versenyen már sokat léptek előre ahhoz, hogy értelmes életcélokat tűzzenek maguk elé, és hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

A visszajelzések szerint célt ért a szervezők azon szándéka, hogy a földrajz szépsége mellett a természetföldrajzi folyamatok ok-okozati összefüggései legyenek hangsúlyosak a feladatokban. A résztvevők elméleti tudásuk mellett a földrajzi ismeretek gyakorlati alkalmazási lehetőségeiről is számot adtak. Például egy ábra elemzése után kellett következtetniük arra, hogy milyen eredetű csapvizet isznak Miskolc, Budapest és Kecskemét lakói. Az résztvevő középiskolai tanulók többsége szerint az online feladatlap megoldása nem a lexikális tudást, hanem a földrajzi folyamatok megértését mérte.

A döntőbe jutott csapatok több százezer forint értékű tárgyjutalmat, könyveket és könyvutalványt kapnak. A fődíj – mint a verseny eddigi történetében minden alkalommal – ezúttal is egy 4 tapos tanulmányút lesz, amely során a dobogós helyezettek sok különleges terepi élménnyel gazdagodhatnak. 2021 őszén a legjobbak és tanáraik a Mecsek tájaival, természetföldrajzi jelenségeivel, barlangjaival ismerkedhetnek majd meg. Az első fordulóból 39 csapat jutott be a középdöntőbe.

(Forrás: SZTE)

Előző sztori

Gólzáporral folytatta a bajnokságot a MOL-Pick Szeged

Következő sztori

44 migránst fogtak 24 óra alatt Csongrád-Csanádban

Legutóbbi hasonló cikkek