Kutya hideg van a kutyáknak is

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei tél leghidegebb napjai jönnek. Nekünk, embereknek sem kellemes ez az időjárás, de a házi kis kedvencekre is oda kell figyelni a következő napokban. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője a legfontosabb tanácsokat gyűjtötte össze.

– a nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget
– legyen egy szélvédett kuckója
– napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni
– a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye – mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra
– szabadban kinn teleltetett házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelő rétegét.

Külön kiemelte, hogy az utcákon sok kóbor állat kószál, aki csak tud, az fogadjon be közülük egyet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentései során az elmúlt évek alatt számtalan esetben találkozott utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal. A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is adható.

Mire jó a kutyacipő?

Vízálló anyagból készülhetnek a kutyacipők. Kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban egy ilyen darab. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedéstől, ott megvédi a kutyus lábát a káros maróanyagtól, a sótól. Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, ráadásul a sebek könnyen el is fertőződhetnek. A gyógyulás hetekig is eltarthat.

Hideg ellen kutyaruha?

A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú, a zsírréteg a kenceficéktől lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Lakásos kedvencünket, ha hosszabb ideig kint tartjuk a jeges szabadban, meg is betegedhet. A problémák megelőzésére egyre többször alkalmaznak kutyaruhákat. Ha kreatívak vagyunk, otthon elkészíthetjük a kutyánkra szabott kutyaruhát. Ebben az esteben figyelni kell arra, hogy a kutyát mozgásában ne zavarja a ruha, és “vécézni” is tudjon benne.

Milyen a jó téli kutyaház?

Az udvaron tartott kutyákról se feledkezzünk meg. A kutyaház az ő számukra nyáron a hőgutától ad védelmet, télen pedig a fagyás ellen. Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, ugyanezt (ha van barkácsműhely) otthon mi magunk is elkészíthetjük. A hideg ellen védő kutyaháznak egy kicsivel nagyobbnak lennie az ebnél. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából kell, hogy legyen, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon álljon, az megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. A házon belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk, de a bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le. Udvaron telelő kutyust télen nem szabad fürdetni. Paraziták elleni permettel meleg helyen kezeljük le, hogy tudjon rendesen száradni. A kutyaházat tegyük fedett helyre, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba)

ÁLLATVÉDELMI PÁRBESZÉD INDULT

A kormány és az Agrárminisztérium törekszik arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a lakosság körében.
Ezt segítve társadalmi párbeszéd indult az állatvédelemről, online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét. A kérdőívet vasárnaptól egy hónapon át lehet kitölteni az allatvedelem.kormany.hu oldalon.

Előző sztori

Perújítást kért az M5-ös autópályán, Csengelénél történt emberölés elkövetője

Következő sztori

Védettséget igazoló okmányt vezet be a kormány