Közélet

Húsvétra mindenki megkaphatja az oltást

Húsvétra mindenki megkaphatja az oltást

2021. február 25., csütörtök
Húsvétra mindenki megkaphatja az oltást

– Mindegyik vakcina hatásos, az oltási programnak a háziorvosok a bástyái, de a kórházi oltópontokon is gőzerővel zajlik a vakcináció – mondta az országos tiszti főorvos, hozzáfűzve: az oltóanyag-szállítmányok folyamatosan érkeznek, bár gyakran nem az a mennyiség jön, amit vártunk.

Müller Cecília hangsúlyozta:

reális cél, hogy áprilisra, a húsvét körüli időszakra mindazokat beoltsák, akik már regisztráltak az oltásra.

– Aki nem regisztrál, arról nem tudunk, ezért arra kérek mindenkit, hogy jelentkezzen aVakcinainfo.gov.huhonlapon – tette hozzá.

Kitért rá, hogy az elmúlt napokban jelent meg az izraeli egészségügyi minisztérium kimutatása, amely szerint már az oltóanyagok első adagja is 75 százalékos védettséget nyújt, a második dózist követően pedig minden érték meghaladja a kilencven százalékot. Ez azt jelenti, hogy

a beoltottaknak sokkal kisebb az esélye a megfertőződésre, a kórházba kerülésre, és az elhalálozás esélye is 99 százalékkal csökken.

Müller Cecília elmondta: az AstraZeneca oltóanyagáról pedig az jelent meg egy cikkben, hogy ha a két oltás beadása között nagyobb időbeli távolság van, akkor hatásosabb lesz a vakcina. Tehát ha valaki négy hét után kapja meg az ismétlőoltást, akkor 63, ha viszont hat héttel később, akkor már 73 százalékos a hatásosság.

– Már több mint félmillió oltást beadtunk, ez egy mérföldkő, pláne úgy, hogy heroikus küzdelmet kell folytatni a vakcinákért. Kérem, hogy ezen az úton haladjunk tovább együtt! – fogalmazott az országos tiszti főorvos.

(MTI, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.