/

Húsvétra mindenki megkaphatja az oltást

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília úgy vélte, reális esélye van annak, hogy április elejére, a húsvét körüli időszakra mindazok megkaphassák a védőoltás legalább első adagját, akik eddig regisztráltak.

– Mindegyik vakcina hatásos, az oltási programnak a háziorvosok a bástyái, de a kórházi oltópontokon is gőzerővel zajlik a vakcináció – mondta az országos tiszti főorvos, hozzáfűzve: az oltóanyag-szállítmányok folyamatosan érkeznek, bár gyakran nem az a mennyiség jön, amit vártunk.

Müller Cecília hangsúlyozta:

reális cél, hogy áprilisra, a húsvét körüli időszakra mindazokat beoltsák, akik már regisztráltak az oltásra.

– Aki nem regisztrál, arról nem tudunk, ezért arra kérek mindenkit, hogy jelentkezzen a Vakcinainfo.gov.hu honlapon – tette hozzá.

Kitért rá, hogy az elmúlt napokban jelent meg az izraeli egészségügyi minisztérium kimutatása, amely szerint már az oltóanyagok első adagja is 75 százalékos védettséget nyújt, a második dózist követően pedig minden érték meghaladja a kilencven százalékot. Ez azt jelenti, hogy

a beoltottaknak sokkal kisebb az esélye a megfertőződésre, a kórházba kerülésre, és az elhalálozás esélye is 99 százalékkal csökken.

Müller Cecília elmondta: az AstraZeneca oltóanyagáról pedig az jelent meg egy cikkben, hogy ha a két oltás beadása között nagyobb időbeli távolság van, akkor hatásosabb lesz a vakcina. Tehát ha valaki négy hét után kapja meg az ismétlőoltást, akkor 63, ha viszont hat héttel később, akkor már 73 százalékos a hatásosság.

– Már több mint félmillió oltást beadtunk, ez egy mérföldkő, pláne úgy, hogy heroikus küzdelmet kell folytatni a vakcinákért. Kérem, hogy ezen az úton haladjunk tovább együtt! – fogalmazott az országos tiszti főorvos.

(MTI, MN)

Videó!
Előző sztori

Most jön a járvány legnehezebb szakasza - vallotta be Orbán Viktor

Következő sztori

Halálra gázoltak egy kisgyereket Eperjes közelében

Legutóbbi hasonló cikkek