/

Évek óta nem volt ilyen zimankó, de nem dőlt meg a szegedi hidegrekord

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vasárnap hajnalban ismét Zabaron mérték a leghidegebbet Magyarországon, mínusz 22,8 fok volt a hivatalos mérés szerint - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A környéken vastag hó van, így több közeli településen is mínusz 20 fok alatti hőmérsékletet mértek. A legenyhébb a Balatonnál volt, ott mínusz három és mínusz öt fok között volt a hőmérséklet.

Ez már a harmadik egymást követő hajnal, amikor mínusz 20 foknál hidegebbet mérnek Magyarországon. Szombaton mínusz 25,8 fok volt Zabaron, pénteken is ott mérték a leghidegebbet, mínusz 22,9 fokot.

A mostani hideg légtömeg egyébként Oroszország területéről szivárgott lassacskán Észak-Európába, ahonnan egy ciklon hatására jutott el Magyarországra a fagyos levegő. 

A mai napi hidegrekord nem dőlt meg, 1932-ben mínusz 27,2 fokot mértek ezen a napon Szegeden. Egyébként Szegedtől nem messze, Ásotthalmon jegyezték fel a napi legmagasabb hőmérsékletet is, 1958 ezen napján 21,2 fok volt.

A rendkívül fagyos idő persze veszélyeket is okoz. Az Emberei Erőforrások Minisztériuma kiadta a vöröskód-jelzést mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. Arra kértek mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon érhetők el.

(Forrás: OMSZ, Origo)

JÁTÉK!
Előző sztori

Ön tudja?

Következő sztori

Megrongálták Petőfi egyetlen horvátországi mellszobrát