Eredményes lehet a székely petíció

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ezrek álltak a kampányhajrában a székely petíció mellé, az éjféli határidőig nagyon sok szignó jött még be azokból az országból, ahol már korábban teljesült a cél. A 2019. május 7. óta tartó aláírásgyűjtés ezzel elvileg befejeződött, a szignók hitelességét ezután ellenőrzik majd. Meglepő ugyanakkor, hogy bár a határidő lejárt, az aláírások, legalábbis az online számláló szerint, továbbra is érkeznek a székely petícióhoz - írja a Magyar Nemzet.

Közel két év után, vasárnap éjfélkor elvileg lezárult a székely petíció aláírásgyűjtése, a 2019. május 7-én indult kezdeményezés várhatóan érvényes és eredményes lesz. Összegyűlt a szükséges egymillió aláírás, és végül hét ország helyett kilenc európai uniós államban – Horvátországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában – sikerült elérni a jogszabályban előírt limitet.

Az utolsó napokban három országban teljesült a cél, előbb Spanyolországban és Szlovéniában, majd szombaton Lettországban lett meg a kellő számú aláírás.

Ezzel kapcsolatban Pesty László, a székely petíció kampányfőnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: bár a munka jelentős részét az online térben végezték el az elmúlt hónapokban, a sikerhez kellett a személyes jelenlét is.

Pesty László és a Gerilla.hu néhány munkatársa a közelmúltban napokig Katalóniában és Baszkföldön kampányolt, és személyesen kérte az ottani politikusok segítségét ahhoz, hogy a székely petíció aláírásgyűjtése az ibériai államban is célba érjen. A kampánycsapathoz Bilbaóban csatlakozott Juhász Hajnalka (KDNP), az Ország­gyűlés külügyi bizottságának alelnöke; a delegáció személyesen egyeztetett a Baszk Nemzeti Párt vezetésével.

(…)

Ami az elvi végeredményt illeti, abszolút számban és arányaiban is a legtöbb szignó Magyarországról érkezett, hazánkban több, mint nyolcszázezren álltak az ügy mellé, 51-szer annyian, mint amennyit a jogszabály aláírt. Romániából – főként az erdélyi magyaroknak köszönhetően – csaknem 172 ezer online aláírás érkezett, ami az előírt mennyiség 715 százaléka. Jól teljesített Szlovákia is, ahol – többnyire a felvidéki magyarok jóvoltából – több mint 28 ezer aláírás futott be, a minimum csaknem 290 százaléka.

Vasárnap éjfélig Horvátországban 72,3, Lettországban 10,9, Litvániában 2, Spanyolországban 34,2, Svédországban 3,8, Szlovéniában 9,3 százalékkal értek a limit fölé.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

133 migránst kaptak el egy nap alatt megyénkben

Következő sztori

Buszmegállónak csapódott egy autó Mórahalom közelében