Közélet

Emelt szintű készültséget rendeltek el a kórházakban - jelentette be Orbán Viktor

Emelt szintű készültséget rendeltek el a kórházakban - jelentette be Orbán Viktor

2021. február 26., péntek
Emelt szintű készültséget rendeltek el a kórházakban - jelentette be Orbán Viktor

A kormányfő elmondta, az operatív törzs adatai szerint több int 4600 új koronavírusos beteget regisztráltak, s 123-an hunytak el az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépen pedig 451-en vannak. Szavai szerint ezek a számok ismét romló tendenciát mutatnak,

a következő két hétben drasztikus emelkedés várható az új fertőzések számában,

ami erősen megterhelheti az egészségügyet. Orbán Viktor közölte: jelenleg 15800-nál több szabad kórházi ágy van, amelyek közül több mint kétezer van felszerelve lélegeztetőgéppel.

– Emelt szintű készültséget rendeltem el a kórházakban.

Ez fokozott szervezést jelent, a tavaly tavaszi állapotokhoz hasonlóra kell felkészülni. Kásler Miklós jól döntött, amikor úgy határozott, hogy a kórházak ne térjenek vissza a készültség előtti állapotban, így most könnyebb visszatérni a szükséghelyzetre – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő arra is kitért: az uniós vakcinák még az előre jelzettnél is nehezebben, lassabban érkeznek. Ezekből egyébként 17 millió adag van lekötve Orbán Viktor tájékoztatása szerint.

– Keletről gyorsabban és nagyobb mennyiségben érkezik a vakcina. Ha nem lenne orosz és kínai védőoltásunk, nagy bajban lennénk – jelentette ki Orbán Viktor, aki arra is emlékeztetett, hogy a baloldal oltásellenes, bizonytalanságot szít, és le akarják beszélni az embereket az oltakozásról.

– Úgy kell számolni, hogy a most regisztrált 2,5-2,6 millió állampolgár húsvétig megkaphatja az oltását – közölte a miniszterelnök, aki ismét mindenkit arra kért, hogy regisztráljon.

A korlátozások feloldásával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy egyszerre kell kitalálni a nyitást, és nagyon szigorúan betartani a korlátozásokat.

– A határokon biztos, hogy szigorítani kell – szögezte le Orbán Viktor, aki azt kérte az operatív törzstől, hogy dolgozza ki azt a szabályozást, amely radikálisan korlátozza az Európán kívüli – akár üzleti – utazásokat is.

Az Európai Bizottság hat ország ellen kötelezettségi eljárást akar indítani a határok lezárása miatt a miniszterelnök ismertetése szerint. Ezzel kapcsolatban a kormányfő közölte, hogy a szállítmányozás akadályoztatása miatt aggályokat fejeztek ki elsősorban Németországban. – Az áru- és tőkeáramlást fent kell tartani, ez kétségtelen – hangsúlyozta.

A vakcinabeszerzésre visszakanyarodva Orbán Viktor úgy fogalmazott: most látni, hogy míg Brüsszel olcsóbb vakcinát próbált szerezni, időt vesztett. – Nem kell támadni ezért az Európai Bizottságot, inkább okulni kell belőle – fogalmazott, hozzátéve: Magyarország él a törvény adta lehetőségeivel, és igyekszik használható vakcinát beszerezni maga számára.

– A nemzeti hatáskörrel tehát élni kell, ez most nagyon fontos, de nem szabad, hogy feszültség támadjon az unión belül, most egymás támogatására van szükség – tette hozzá Orbán Viktor.

– Minden országnak vannak riválisai a nemzetközi térben, nem tudni milyen eszközökhöz nyúlnak. Ellenségeink nincsenek, de a nemzetközi térből, vagy belülről érkezhetnek ezek a digitális támadások – fogalmazott a miniszterelnök a kromány.hu-t ért hét eleji támadással kapcsolatban, amelyet bűncselekménynek nevezett.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy meghirdették a gazdaság újraindításának programját – mondta a miniszterelnök. – Az együttérzés hangján kell beszélni, nem csak egyszerűen a problémákat megoldani.

Senkit nem hagyhatunk az út szélén, a támogatásokat az újranyitás után is fenn fogja tartani a kormány

– hangsúlyozta Orbán Viktor, aki a legfontosabbnak azt nevezte, hogy minél kevesebben veszítsék el a munkájukat. – Most az egy évvel ezelőttihez képest 55 ezerrel kevesebben dolgoznak, ám a következő két hónapban ezt a számot nullára akarjuk a csökkenteni. Mindent megteszünk, hogy az újraindítás után azok is visszaszerezhessék a munkahelyüket, akik elveszítették azt a válság miatt – fogalmazott Orbán Viktor.

(Kossuth Rádió, Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.