/

Egyre több vírusmutáns jelenik meg itthon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy Zambiában járt munkatárssal találkozó magyar embernél mutatták ki a dél-afrikai mutánsát a koronavírusnak Magyarországon. Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is kiderült, meg fogják változtatni az AstraZeneca-vakcina alkalmazását.

Látszik a harmadik hullám emelkedése

A harmadik hullám felszálló szakasza felgyorsult, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, amelyben a vírusmutánsok is szerepet játszanak – mondta Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Ezért fontos, hogy tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat. 

A harmadik hullám dinamikus növekedése tükröződik a járványügyi adatokban.

Müller Cecília az adatokat ismertetve elmondta, hogy az elmúlt 24 órában újabb 4668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel az aktív fertőzöttek száma 86 488-ra emelkedett, míg pár napja még csak 80 ezernél járt ez a szám. 

Az új vírusmutánsok 70 százalékkal fertőzőbbek

 Csütörtökön 123-an vesztették életüket, ezzel a járvány kezdete óta már 14 795-en haltak meg a vírusban.

Megnőtt az egészségügyi intézmények terheltsége, már ötezer fő fölé emelkedett a súlyos állapotban kezeltek száma, és 451-en vannak lélegeztetőgépen. Megköszönte a háziorvosok és az oltási pontokon dolgozók munkáját. Arra kérte a háziorvosokat, hogy a védendő személyeket lakásukban oltsák be.

Tovább érkeznek a vakcinaszállítmányok

Tegnap 74 400 adag AstraZeneca- és 40 800 Moderna-szállítmány érkezett. márciusban további 500 ezer adag Sinopharm-vakcinát kap Magyarország.

Már az első oltás után elérhető 50-70 százalékos védettség, ez pedig elég ahhoz, hogy ne legyen súlyos lefolyása a betegségnek.

Müller Cecília kiemelte, hogy már Magyarországon is megjelent a dél-afrikai mutáns. Csütörtökön a Neumann Diagnosztikai Laboratórium mutatta ki egy férfinél, aki egy Zambiában járó személlyel került kapcsolatba. Jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központban is vizsgálják a mintát.

A brazil és a dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, ezért előfordulhat, hogy egy korábban fertőzött személyt újra fertőzni tud. A járványügyi vizsgálat zajlik. Február 25-ig 418 főnél mutatták ki a brit mutánst. 34 főnél mutattak ki különböző variánsokat és 9 főnél a cseh mutánst. 

a brit mutánsnál kimutatták, hogy tovább tart a köhögés, hosszabb a lábadozás időszaka, mint az ismert koronavírus esetében, és tovább tart a vírus ürítése, ami összefügg azzal, hogy hosszabb a fertőzőképessége.

A szakirodalom szerint a jelenlegi készítmények alkalmasak, és hatékonyan védenek a brit mutánssal szemben.

(M1, Origo)

Előző sztori

Kutyaszorítóba került kutyán segítettek Szegeden

Következő sztori

Gyermekrajzokat díjaztak a kisteleki rendőrök

Legutóbbi hasonló cikkek