Közélet

Egyre több vírusmutáns jelenik meg itthon

Egyre több vírusmutáns jelenik meg itthon

2021. február 26., péntek
Egyre több vírusmutáns jelenik meg itthon

Látszik a harmadik hullám emelkedése

A harmadik hullám felszálló szakasza felgyorsult, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, amelyben a vírusmutánsok is szerepet játszanak – mondta Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Ezért fontos, hogy tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat.

A harmadik hullám dinamikus növekedése tükröződik a járványügyi adatokban.

Müller Cecília az adatokat ismertetve elmondta, hogy az elmúlt 24 órában újabb 4668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel az aktív fertőzöttek száma 86 488-ra emelkedett, míg pár napja még csak 80 ezernél járt ez a szám. 

Az új vírusmutánsok 70 százalékkal fertőzőbbek

Csütörtökön 123-an vesztették életüket, ezzel a járvány kezdete óta már 14 795-en haltak meg a vírusban.

Megnőtt az egészségügyi intézmények terheltsége, már ötezer fő fölé emelkedett a súlyos állapotban kezeltek száma, és 451-en vannak lélegeztetőgépen. Megköszönte a háziorvosok és az oltási pontokon dolgozók munkáját. Arra kérte a háziorvosokat, hogy a védendő személyeket lakásukban oltsák be.

Tovább érkeznek a vakcinaszállítmányok

Tegnap 74 400 adag AstraZeneca- és 40 800 Moderna-szállítmány érkezett. márciusban további 500 ezer adag Sinopharm-vakcinát kap Magyarország.

Már az első oltás után elérhető 50-70 százalékos védettség, ez pedig elég ahhoz, hogy ne legyen súlyos lefolyása a betegségnek.

Müller Cecília kiemelte, hogymár Magyarországon is megjelent a dél-afrikai mutáns. Csütörtökön a Neumann Diagnosztikai Laboratórium mutatta ki egy férfinél, aki egy Zambiában járó személlyel került kapcsolatba. Jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központban is vizsgálják a mintát.

A brazil és a dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, ezért előfordulhat, hogy egy korábban fertőzött személyt újra fertőzni tud. A járványügyi vizsgálat zajlik. Február 25-ig 418 főnél mutatták ki a brit mutánst. 34 főnél mutattak ki különböző variánsokat és 9 főnél a cseh mutánst. 

a brit mutánsnál kimutatták, hogy tovább tart a köhögés, hosszabb a lábadozás időszaka, mint az ismert koronavírus esetében, és tovább tart a vírus ürítése, ami összefügg azzal, hogy hosszabb a fertőzőképessége.

A szakirodalom szerint a jelenlegi készítmények alkalmasak, és hatékonyan védenek a brit mutánssal szemben.

(M1, Origo)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.