Közélet

Egyre több a fertőzött, de egyre több az oltóanyag is

Egyre több a fertőzött, de egyre több az oltóanyag is

2021. február 24., szerda
Egyre több a fertőzött, de egyre több az oltóanyag is

Müller Cecília elmondta: eljutott a háziorvosokhoz a kínai Sinopharm vakcinája, átlagosan praxisonként 50-55 ember beoltására alkalmas mennyiségben. Kitért arra, már az első adag oltása után jelentős mértékben megindul a szervezetben az ellenanyag-termelés.

Nincs százszázalékos védelem, de mind az öt, Magyarországon engedélyezett vakcina megvéd a súlyos szövődménnyel, esetleg halállal járó fertőzéstől. Arra kérte az embereket, éljenek az oltással, és oszlassák el félelmeiket a kínai és orosz vakcinákkal szemben, mert azokat már több mint 30 millió embernek beadták a világon, különösebb probléma nélkül.

Müller Cecília emlékeztetett: a rendelkezésre álló vakcinákkal már jelentős védettséget lehet kialakítani, a nyugati és keleti vakcinákkal együtt Magyarország az uniós átoltottsági átlag fölé tudott kerülni.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: bízik abban, hogy a következő egy hétben jelentős számú, 368 ezer védőoltást tudnak majd beadni, de ehhez szükséges az emberek együttműködése is. Ismertetése szerint a regisztrált idősek közül 275 ezren kaphatják meg a háziorvosnál a kínai Sinopharm-vakcinát, 52 ezer idős beoltására lesz lehetőség a Pfizer-BioNTech-vakcinával az oltópontokon, az AstraZeneca készítményével pedig 41 ezer 60 év alatti krónikus betegeket tudnak beoltani a következő egy hétben

Szólt arról is, hogy február 23-áig 400 ember mintájában mutatták ki a brit vírusvariánst, 34-nél egy járványügyi jelentőséggel kevésbé bíró variánst, 9 embernél a cseh variánst. Brazíliai és dél-afrikai variánst továbbra sem mutattak ki Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 400 esetből csak tíznél tudták a megbetegedést összefüggésbe hozni utazással, vagyis a brit mutáns közösségi terjedésnek indult. Jelezte: a szakértők szerint ugyanakkor a brit mutánssal szemben a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak.

A tiszti főorvos beszámolt arról is: szerda reggel Orbán Viktor miniszterelnök járványügyi szakértőkkel egyeztetett, és a szakemberek arra tettek javaslatot, hogy a bentlakásos szociális otthonokban élők közül azok, akik megkapták a második oltást, és letelt a teljes védettség kialakulásához szükséges idő, fogadhassanak látogatókat, illetve elhagyhassák az intézményeket.

Az autoimmun betegséggel küzdőknek is ajánlják a védőoltásokat, ugyanakkor minden egyes beteg olthatóságáról külön kell döntenie az oltóorvosnak. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium klinikai immunológia és allergológia tagozata elsősorban az mRNS-alapú vakcinákat javasolja - vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyagait -, valamint 60 év alatt az AstraZeneca vakcináját.

A szakember a harmadik hullámban a megbetegedések számának exponenciális növekedését a nagyobb megbetegítő képességű vírusvariáns megjelenésében látja. Felhívta a figyelmet a védelmi, járványügyi szabályok következetes betartására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.