Egészség

Egyre gyorsabban terjed itthon a brit vírusmutáns

Egyre gyorsabban terjed itthon a brit vírusmutáns

2021. február 17., szerda
Egyre gyorsabban terjed itthon a brit vírusmutáns

Az országos tiszti főorvos hozzátette: Magyarországon következetes védekezést hajtanak végre, az nem járható út, hogy egyszer enyhítenek, majd ismét szigorítanak. Úgy véli,

a nyitást is majd csak nagyon óvatosan és megfontoltan lehet megkezdeni akkor, ha már nagyszámú ember be lesz oltva, illetve ha javulnak az adatok, hiszen jelenleg a kórházban ápoltak és a lélegeztetett betegek száma is enyhén növekszik. Ezért, és mert még nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól, fontos fenntartani a járványügyi éberséget, és türelmesnek maradni.

A szakember beszámolt arról, hogy a hatodik héten számos nagyvárosban és a budapesti agglomerációban nőtt a koronavírus örökítőanyagánakszennyvízben mért koncentrációja, ami az esetszámok 10-14 nap múlva bekövetkező emelkedésére hívja fel a figyelmet. Elmondta, hogy Magyarországon már 193 személynél mutatták ki a brit vírusmutánst, más variánsokat azonban továbbra sem azonosítottak. Müller Cecília szerint a jelenlegi oltóanyagok a brit mutáns ellen megfelelően védenek, ám valószínűsíthető, hogy a brazil és a dél-afrikai mutánssal szemben csökkent mértékű a hatásosságuk.

A brit mutánssal hazánkban 6 és 94 év közöttiek fertőződtek meg, és a 193 személy közül csak nyolcan jártak külföldön, a többi eset nem hozható összefüggésbe utazással. A tiszti főorvos kiemelte: úgy tűnik, hogy a brit variáns előbb-utóbb átveszi a jelenlegi vírustörzs helyét.

– Fontos, hogy haladjon az oltási program, tegnap megérkezett a kínai oltóanyag, és vele együtt annak dokumentációja is. Ezt jelenleg a szakemberek tanulmányozzák, de hamarosan közzé teszik, csakúgy, mint a betegtájékoztatót – jelezte Müller Cecília, hozzáfűzve: igyekeznek, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban minél előbb bevizsgálják, majd ezt követően felszabadítsák a vakcinát, és ezzel is megkezdődhessen az oltakozás.

Megjegyezte, hogy a kínai Sinopharm-szérummal 12 országban sok millió embert már beoltottak. Kérte, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra, mert ez a záloga annak, hogy minél előbb visszakaphassuk a megszokott, normális életünket.

Emlékeztetett: ezen a héten a regisztrált legidősebbek oltása folytatódik a Pfizer- és Szputnyik V-vakcinával, a háziorvosok pedig az AstraZeneca-szérummal oltják a 60 év alatti krónikus betegeket.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a védőoltás otthoni beadását nem lehet külön kérni, de a háziorvos megteheti, hogy úgy dönt, a páciensét annak lakásán oltja be, mert az illető nem tud elmenni a vakcináért. Hangsúlyozta azt is: nem tudnak arról, hogy bármiféle negatív következménnyel járna, ha valaki tünetmentes vírushordozóként kapná meg a védőoltást. Ha azonban később kiderül a pozitivitás, akkor a második adagot csak a gyógyulást követően lehet beadni.

– Az idei influenzaszezon elmaradt – jelentette ki a tiszti főorvos, hozzátéve: a háziorvosok eddig mindössze 5100 influenza-szerű megbetegedést jelentettek, de a levett mintákból egyetlen kivétellel nem mutatták ki az influenzavírust.

(Forrás: M1, Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.