Közélet

84 milliárdos az idei szegedi költségvetés

84 milliárdos az idei szegedi költségvetés

2021. február 1., hétfő
84 milliárdos az idei szegedi költségvetés

Az önkormányzat helyi adóbevétele a 2020-ra tervezett 15,8 milliárd forintról 11,67 milliárdra csökken, ezen belül az iparűzésiadó-bevétel 11,92 milliárdról 8 milliárdra. A gépjárműadó önkormányzatot érintő részének elvonása 500 millió, az idegenforgalmi adóé 120 millió, a tömegközlekedés működtetéséhez nyújtott támogatás megszűnése pedig 328 millió forintos bevételkiesést okoz. Az önkormányzat által fizetendő szolidaritási hozzájárulás a 2020-as 73 millió forintról 1,8 milliárd forintra emelkedik - sorolták a számokat.

A kieső iparűzésiadó-bevétel részbeni kompenzálására

a szegedi önkormányzat 1,38 milliárd forint kormányzati támogatással számol,

melyből részben a Volánbusz Zrt. által működtetett autóbuszos közösségi közlekedés, részben a közvilágítás költségeit tervezik fedezni.

A szegedi önkormányzat idén 22,73 milliárd forintot fordít fejlesztésekre, ebből 8,9 milliárd forint értékben infrastrukturális beruházások - út- és kerékpárút-építés, csatornahálózat-fejlesztés - valósulnak meg, 4,8 milliárd forintból bölcsődék, óvodák, iskolák épületeit korszerűsítik.

A Modern városok programban 7,5 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre, amelyek közül a legnagyobb az új fedett uszoda befejezése.

A polgármester döntött a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház összevonásáról is, amely két lépcsőben valósul meg. A Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft.-t április 30-ig Barnák László, a színház főigazgatója irányítja. Ezt követően a cég feladatait - a fesztivál szervezését és lebonyolítását, a Reök-palota működtetését - költségvetési szervként a színház látja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.