84 milliárdos az idei szegedi költségvetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged polgármestere hétfőn aláírta, ezzel hatályba lépett az önkormányzat idei, bruttó 84,392 milliárd forintos főösszegű költségvetése.

Az önkormányzat helyi adóbevétele a 2020-ra tervezett 15,8 milliárd forintról 11,67 milliárdra csökken, ezen belül az iparűzésiadó-bevétel 11,92 milliárdról 8 milliárdra. A gépjárműadó önkormányzatot érintő részének elvonása 500 millió, az idegenforgalmi adóé 120 millió, a tömegközlekedés működtetéséhez nyújtott támogatás megszűnése pedig 328 millió forintos bevételkiesést okoz. Az önkormányzat által fizetendő szolidaritási hozzájárulás a 2020-as 73 millió forintról 1,8 milliárd forintra emelkedik – sorolták a számokat.

A kieső iparűzésiadó-bevétel részbeni kompenzálására

a szegedi önkormányzat 1,38 milliárd forint kormányzati támogatással számol,

melyből részben a Volánbusz Zrt. által működtetett autóbuszos közösségi közlekedés, részben a közvilágítás költségeit tervezik fedezni.

A szegedi önkormányzat idén 22,73 milliárd forintot fordít fejlesztésekre, ebből 8,9 milliárd forint értékben infrastrukturális beruházások – út- és kerékpárút-építés, csatornahálózat-fejlesztés – valósulnak meg, 4,8 milliárd forintból bölcsődék, óvodák, iskolák épületeit korszerűsítik.

A Modern városok programban 7,5 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre, amelyek közül a legnagyobb az új fedett uszoda befejezése.

A polgármester döntött a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház összevonásáról is, amely két lépcsőben valósul meg. A Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft.-t április 30-ig Barnák László, a színház főigazgatója irányítja. Ezt követően a cég feladatait – a fesztivál szervezését és lebonyolítását, a Reök-palota működtetését – költségvetési szervként a színház látja el.

Előző sztori

Ismét van tengeri kikötője Magyarországnak

Következő sztori

Elásta a csatabárdot Orbánnal Stumpf, szerinte az egyetemi modellváltás nemzetstratégiai kérdés!