Közélet

Varázslatos lényekről informál a Móra Ferenc Múzeum

Varázslatos lényekről informál a Móra Ferenc Múzeum

2021. január 20., szerda
Varázslatos lényekről informál a Móra Ferenc Múzeum

Az elmúlt évszázadokban a világ szinte minden táján megjelentek valamilyen formában a misztikus lények: azok a varázslatos állatok, melyekről különböző tudósítások, kódexek és rajzok maradtak ránk. Maga Hérodotosz is foglalkozott például ezzel a világgal, aki szerint Ázsiában aranyásó hangyák termelték ki az aranyat, melyet aztán az indiaiak szereztek meg tőlük idomított tevék segítségével.

A misztikus lények híres történelmi szereplők kapcsán is megjelentek. A Kr.u. 3. században keletkezett például egy olyan kalandregény, mely Nagy Sándor és serege fantasztikus küzdelmeiről szól. A szerző bemutatja például a közel 10 méter magas phütosz nevű lényeket, akiknek fűrész kezük és alkarjuk volt, így támadtak a hadvezérre és katonáira. Egy másik kódex számol be a vaddisznó-szerű szőrös lényekről, akik háromszor akkorák voltak, mint a katonák, kezük pedig kard-szerű karmokban végződött. A vérszomjas szőrmókokat végül vadászkutyáival üldözte el Nagy Sándor.

Nem kell azonban messzire utaznunk, hogy ezekkel a sosemvolt lényekkel találkozzunk. A Kárpát-medencében is feltártak olyan leleteket, melyek varázslatos állatokat ábrázolnak. Így került elő egy olyan tarsolylemez a 10. századból, melyen szárnyas egyszarvúak szerepelnek. Mátyás király egykori Corvinái között is találunk egy olyan gyógyszerkönyvet, mely varázslatos állatok segítségével próbál gyógytanácsokat adni: a kötetben megjelent például egy egyfejű, kétszárnyú, zöld sárkány rajza is.

A sosemvolt állatok a gasztronómiát is meghódították. Királyi, főúri udvarokban rendszeresen szolgáltak fel mitikus állatokat, így például VIII. Henrik udvarában sárkánykígyót tálaltak fel, melyet kakasból és malacból varrtak össze, aranyporral festettek ki, majd ékszerekkel és tollakkal díszítettek. Sőt, bizonyos esetekben még külön rájuk készített ruhákba is öltöztették őket.

A Határtalan Régészet negyedévente jelenik meg, melynek célja, hogy érdekes, tartalmas módon mutassa be a régészet szerteágazó, izgalmas területét. A gazdagon illusztrált magazin országszerte kapható az újságárusoknál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.