Egészség

Újabb, 39 ezer embernek elegendő oltóanyag-szállítmány érkezik hazánkba

Újabb, 39 ezer embernek elegendő oltóanyag-szállítmány érkezik hazánkba

2021. január 4., hétfő
Újabb, 39 ezer embernek elegendő oltóanyag-szállítmány érkezik hazánkba

Müller Cecília beszámolt arról, hogy eddig mintegy 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltását. Arra biztatta az egészségügyi dolgozókat, éljenek a lehetőséggel, a bejelentkezéshez szükséges elérhetőségeket megtalálják a koronavirus.gov.hu oldalon és a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

A tiszti főorvos hangsúlyozta: sikeres a koronavírus-járvány elleni védekezés, napok óta csökken az aktív fertőzöttek száma, és nő a gyógyultaké. Jelezte, vasárnap 856-tal emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma, 93-an elhunytak. Az aktív fertőzöttek száma 150 ezer alatt van, és 174 070-en gyógyultak meg a pandémia kezdete óta. Kórházban 5667 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 400-an vannak lélegeztetőgépen.

Közölte: kedden újabb adag, 39 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik az országba. Legelőször azokat az egészségügyi dolgozókat oltották be, akik a sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásban vesznek részt. Jelenleg a más területen, de szintén a kórházi ellátásban résztvevők oltása zajlik, és hétfőn közvetlenül azon intézményekbe is szállítanak oltóanyagot, ahol korábban jelentkeztek a vakcinára. Ennek célja, hogy a munkatársaknak még az oltópontig se kelljen elmenniük, hanem helyben, a munkahelyükön juthassanak hozzá a védőoltáshoz - ismertette.

Müller Cecília úgy fogalmazott, a cél az, hogy minél rövidebb idő alatt minél több ember kapja meg a védőoltást. Hozzátette: fontos, hogy az emberek felismerjék a védőoltások jelentőségét, mert ezzel nemcsak saját magukat, hanem a környezetüket is megvédhetik a súlyos szövődménnyel járó vírusfertőzéstől.

Kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos azt mondta, a rendelkezésre álló oltóanyagot a gyártó cég alkalmazási leiratának megfelelően adagolják. Magyarország - több európai uniós országgal szemben - a rendelkezésre álló készletekből "tartalékol", ami biztosítékot jelent arra, hogy az oltás második adagját a 21. napon megkaphassák az elsővel már beoltottak - mondta.

Szintén kérdésre reagálva elmondta, hogy aki a közelmúltban esett át a fertőzésen, annak a szervezetében körülbelül hat hónapig termelődik ellenanyag a vírussal szemben. Ugyanakkor nekik is azt javasolta, jelentkezzenek a védőoltásra, hiszen akadálya nincs az oltás felvételének.

Arra a kérdésre, hogy a gyerekek mikor kaphatnak oltást, Müller Cecília jelezte: a Pfizer-BioNTech által gyártott vakcina 16 éves kor alatt nem adható, mert ebben a korosztályban nem volt kellő számú klinikai vizsgálat. A fiatalok azonban kevésbé veszélyeztetettek - mondta -, náluk nem jellemző a súlyos lefolyás, de zajlanak klinikai vizsgálatok a gyerekek részére adható oltással is.

Az orosz védőoltással kapcsolatban Müller Cecília annyit mondott, hogy abból hatezer adag érkezett Magyarországra. "Ez tudományos lehetőséget biztosít a két ország kutatói között, és magában foglalja azt, hogy akár egy újabb vakcinát is rendelkezésre bocsássunk, ha igazolódnak azok a tudományos eredmények" - fogalmazott.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.