Krimi

Terroristákat pénzeltek, Szegeden ítéltek el egy kurd házaspárt

Terroristákat pénzeltek, Szegeden ítéltek el egy kurd házaspárt

2021. január 12., kedd
Terroristákat pénzeltek, Szegeden ítéltek el egy kurd házaspárt

A táblabíróság a vádlottakat terrorizmus finanszírozásának bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélőtábla a szabadságvesztés mellett a házaspárt nyolc évre kiutasította Magyarország területéről. A vádlottak a büntetés felének letöltését követően feltételes szabadságra bocsáthatók, így a letartóztatásban töltött időt beszámítva erre már lehetőség van.

A házaspár férfi tagja 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz. A vádlott logisztikai feladatokat látott el. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol már az YPG (Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel) tagjaként hasonló munkát végzett.

Az Iránban kurd nemzetiségűként született nőt 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, feladata a harcoló csapatok női katonáinak fogadása és szállítása volt. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg, és kerültek szoros kapcsolatba. 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, elszöktek és Irakba mentek, ahol összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek. A vádlottakat 2018. március 7-én vették őrizetbe.

A vádlottak nem kívántak részt venni a másodfokú tárgyaláson. Az elsőfokú ítéletet követően, tavaly nyáron elhagyták Magyarországot, és menedékkérelmet nyújtottak be Németországban.

A táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. Joó Attila tanácsvezető bíró a döntés indoklása során kifejtette, a törvényszék helytállóan állapította meg, hogy a vádlottak több mint ötéves szolgálatuk során tisztában voltak azzal, hogy egy a török államhatalommal szemben fegyveres harcot vívó szervezet tevékenységében vesznek részt.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.