Politika

Tápai azt javasolja Botkának, ne féljen segítséget kérni a kormánytól

Tápai azt javasolja Botkának, ne féljen segítséget kérni a kormánytól

2021. január 20., szerda
Tápai azt javasolja Botkának, ne féljen segítséget kérni a kormánytól

– Mindenki számára világos, hogy hosszan tartó járványügyi helyzet van Magyarországon, amely többletköltségeket ró a kormányra és a városokra – kezdte Tápai Péter. – Ennek elosztásából mindenkinek ki kell vennie a maga részét, hiszen az emberek egészsége és munkahelye a legfontosabb – tette hozzá.

A szegedi Fidesz alelnöke kiemelte, az iparűzési adó csökkentése a híresztelésekkel ellentétben nem a kormány elvonási szándékát jelenti, hiszen ennek hatására az önkormányzatok bevételének egy része a kis- és közepes vállalkozásoknál maradt.

– Ez az intézkedés a magyar állam számára nem bevételt, hanem 50 milliárdos kiadást jelent, hiszen azonnal kompenzálja a városokat. A kormány hitvallása, hogy a válságban az adót nem emelni, hanem csökkenteni kell. Ez segíti a gazdaság működését – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Tápai emlékeztetett, a kormány az egészségügyi védekezésre 1000 milliárd, a gazdaság újraindítására 3700 milliárd, a családok és munkavállalók megsegítésére 3000 milliárd forintot biztosított.

Hozzátette, a hitelmoratórium végén további 2000 milliárd forint marad a családoknál. Szintén további segítség a tizenharmadik havi nyugdíj újbóli bevezetése, valamint az egészségügy bérfejlesztés, amely 197 milliárd forint többlet kiadást jelent.

Megemlítette, hogy a Modern városok program keretein belül 345 milliárd forintból, valamint a Magyar falu programban is 210 milliárd forintból fejleszt az állam.

Az alelnök hangsúlyozta, a 2021-es központi költségvetés 860 milliárdos támogatást biztosít az önkormányzatok számára, ami 17 százalékkal magasabb összeg, mint az előző évben volt.

Tápai reagált a baloldali média azon vádjaira, miszerint a kormány csak a saját színeiben lévő önkormányzatokat támogatja. –Tavaly összesen 30 milliárd forintos támogatás jutott az ellenzéki vezetésű városoknak, mint például Miskolcnak, Egernek, Érdnek, Salgótarjánnak, vagy éppen Tatabányának. Ez is bizonyítja, hogy nem igaz, hogy a kormány csak a saját önkormányzatait támogatja – fejtette ki álláspontját.

A szegedi Fidesz alelnöke elmondta, szerinte Szeged polgármestere miért látja rosszul a helyzetet.

– Botka László legutóbbi két intézkedésével felemelte a parkolási díjakat, valamint megkísérelte megemelni az iparűzési adót. A kormányzat támogatta a városok kulturális kiadásait, ebben a folyamatban a megyei jogú városok vezetői közül egyedül Botka László nem vett részt. Hogyha a polgármester szeretne a szegediek számára többletforrást biztosítani, akkor vegye fel a kapcsolatot a kormányzat illetékesével – zárta gondolatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.