Egészség

Orrspréként beadható vakcinát fejlesztenek a finnek

Orrspréként beadható vakcinát fejlesztenek a finnek

2021. január 17., vasárnap
Orrspréként beadható vakcinát fejlesztenek a finnek

Krista Kiruru család- és alapszolgáltatási ügyi miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy Finnországban tulajdonképpen csak csordogál az Európai Unió által beszerzett vakcina – mondta az M1 tudósítója.

Hozzátette, december 27-e óta Finnországnak 50 ezer adagot kellene kapnia egészen hónap végéig és ebből nem mind érkezett meg. A finnek a megoldást első körben január után attól várják, hogy az AstraZeneca Oxford Egyetem által fejlesztett vakcina is elérhető lesz az Európai Unióban a várakozások szerint.

Az oltások lassan érkeznek, így a finnek körülbelül 50-55 ezer embernek tudták beadni azokat az oltásokat,

amelyeket megkaptak eddig. „Olaszországhoz hasonlóan itt is az a probléma, hogy a két-három hete beoltottaknak meg kellene kapniuk a második oltást is, hiszen a Biontech oltásait kétszer kell beadni” – fogalmazott.

A finnek úgy döntöttek, hogy mindenkit beoltanak és nem használják az oltóanyagokat úgy, mintha nem lenne „második kör”, hanem úgy gazdálkodnak, hogy meg fog érkezni az oltóanyag.

A Finn Vektor nevű cég egyetemi kutatók együttműködésével

fejleszti ki azt az oltóanyagot, amely tulajdonképpen egy orrspray segítségével az orrnyálkahártyán keresztül szívódik fel,

oly módon, hogy a koronavírus felszíni fehérjéjét bejuttatják egy génátadási technológiával az emberi szervezetbe – ismertette a tudósító.

Az állatkísérletek rendkívül sikeresek voltak, és ha minden jól megy akkor a nyár végén az emberkísérleteket is megindíthatják. A finnországi kutatók elmondták, nem kívánnak versenyezni a nagy cégekkel, 1,7 millió eurót kaptak eddig magánforrásokból és a finn állam nem vesz részt jelenleg ebben a projektben, pedig legalább 10 millió euróra lenne szükség.

A kutatók szerint ez az orrspray sokkal hasznosabb az intermuszkuláris (izmok közötti)  anyagoknál, sokkal jobban védi az embereket, és abban az esetében is hatásos, ha valakinek nincsenek tünetei. Ettől sokat várnak a finnek, de nem valószínű, hogy az év végé előtt megvalósulna bármi az elképzelésekből, kivéve ha valamelyik nagy cég felkarolja a projektet.

Finnországban jelen pillanatban már több mint 60 esetben mutatták ki az „angol mutáns vírust”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.