Egyetem

Nem tetszik a szegedi DK-nak az egyetemi modellváltás lehetősége, mert szerintük az zsarolás

Nem tetszik a szegedi DK-nak az egyetemi modellváltás lehetősége, mert szerintük az zsarolás

2021. január 13., szerda
Nem tetszik a szegedi DK-nak az egyetemi modellváltás lehetősége, mert szerintük az zsarolás

Arató Gergely, a DK elnökségi tagja és Binszki József, a párt szegedi vezetője közös sajtótájékoztatót tartott a rektori hivatal előtt az egyetemi átszervezés kapcsán. Az országgyűlési képviselő elmondta, a DK azért ellenzi a modellváltást, mert ez megszünteti azokat a garanciákat, amelyek az egyetemi autonómiára, az oktatók és a hallgatók jogaira vonatkoznak.

– Sok ígéret hangzik el ilyenkor, például hogy több uniós forrás lesz. Ez helyes, mert több pénzre van szükség, csak ehhez nem kell átszervezni az intézményeket. Az állami egyetemeknek kell biztosítani a hazai és uniós forrásokat – fogalmazott Arató, aki úgy véli, a háttérben politikai nyomulás zajlik és fideszes pártkatonákkal töltenék fel az egyetem kuratóriumát, ugyanakkor hozzátette, nem biztos, hogy hatalmi visszaélés fog történni, de ez nem zárható ki.

Binszki hozzátette, nem akarják, hogy az SZTE Novák Katalin és Nemesi Pál irányítása alá kerüljön (Novák és Nemesi esetleges kuratóriumi tagságát senki nem erősítette meg, szóval az egyáltalán nem biztos, egyelőre csak sajtópletyka – a szerk.). Hangsúlyozta, hogy szeretné, ha az egyetemen megmaradna a tanszabadság. Véleménye szerint az autonómiát a választott egyetemi vezetőknek kell megadni, nem a kormányt képviselő kuratóriumoknak.

A DK álláspontja szerint az egyetemek privatizációja zajlik. Fotó: Sándor Judit

Mivel a Gyurcsány-párt politikusai nem tértek ki arra, hogy a modellváltást maguk az egyetemek kezdeményezhetik, amennyiben szeretnék, ezért rákérdeztünk arra, hogy ezzel szerintük mi a probléma.

Arató Gergely szerint az egyetemeket belekényszerítik a modellváltásba, ráadásul az állami támogatások csökkentésével fenyegetik az intézményeket. – A kormány adjon pénzt az egyetemeknek, de ezt ne kösse olyan feltételekhez, amelyeket csak azért találnak ki, hogy hatalmat szerezzenek – felelte kérdésünkre az országgyűlési képviselő.

Binszki hozzátette, szerinte valójában azok a felsővezetők döntenek majd, akik nem érintettek anyagilag. – Ha már döntést hoznak, akkor maga az egyetem, az ott dolgozók és a tanulók döntsenek erről – fejtette ki álláspontját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.