Nem dőlt el a modellváltás kérdése a Szegedi Tudományegyetemen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hétfői szenátusi ülés csupán tájékoztató volt, szavazás nélkül, így egyelőre nem született döntés az SZTE jövőjét illetően – tudtuk meg az ülésen részt vevő egyik szenátusi tagtól.

Mint ismeretes, a modellváltás legfőbb kérdése, hogy az SZTE államilag finanszírozott egyetemből átalakuljon-e egy közhasznú alapítvány által működtetett felsőoktatási intézményé. A váltás melletti érvekről és ellenérvekről tartott ülést a szenátus külsős hallgatók jelenlétében hétfőn.

A modellváltás mellett

Forrásunk szerint nagyobb mozgástérrel és forrásokkal rendelkezhet az egyetem egy esetleges modellváltás esetén. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő egy-két éven belül több mint ezermilliárd forint kerülhet a magyar felsőoktatásba, emellett pedig kétszer 15 százalékos bérfejlesztés lehet. Kiemelte, a váltással az egyetemi autonómia nem csorbulna és a kormány semmiféle nyomást nem gyakorolna az intézményekre.

A modellváltás ellen

Informátorunk szerint a modellváltás ellen szóló érvek ismertetésekor elhangzott, hogy többen a politika beleszólásától tartanak. Forrásunk kiemelte, a jelenlegi fenntartó, az ITM is bármilyen ügyben megteheti, hogy a saját belátása szerint cselekedjen, így a váltás ebből a szempontból nem szülne új helyzetet.

Kitért arra, hogy többen az idő rövidségét nehezményezték, hiszen az országgyűlés február 8-án készül megtárgyalni az egyetemek modellváltását, így kevesebb mint egy hónapjuk van az orvosképző intézményeknek arra, hogy alapvető változást hozó döntést hozzanak.

Szintén felmerült kérdésként, hogy kik lesznek a kurátorok. Megemlítette, hogy a kuratóriumi tagság jelenlegi állás szerint halálig szól és nincs szabályozva, hogy kinek mi a kötelessége és meddig tart a kinevezése. Kiemelte ugyanakkor, hogy egy esetleges modellváltás esetén is fennmaradna a rektor és a szenátus hatalma a jelenlegi autonómia szerint.

Forrásunk szerint két hét múlva dönthetnek a modellváltásról.

Előző sztori

Különleges grafikonon látható a járványgörbe alakulása

Következő sztori

Szuperfarmot hoztak létre Nagymágocson