Egészség

Megint bezártak egy kocsmát, mert a tiltás ellenére bent piáltak a vendégek

Megint bezártak egy kocsmát, mert a tiltás ellenére bent piáltak a vendégek

2021. január 8., péntek
Megint bezártak egy kocsmát, mert a tiltás ellenére bent piáltak a vendégek

Kiss Róbert alezredes azt mondta: az operatív törzs javaslatára a kormány február 1-ig meghosszabbítja a hatályban levő védelmi intézkedéseket. Így érvényben marad a maszkviselési kötelezettség, a kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályokra, valamint az üzletekre és a rendezvénytartásra vonatkozó minden korlátozó rendelkezés - tette hozzá.

Az alezredes közölte: a november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt eddig 22 560 szabályszegővel szemben intézkedtek a rendőrök.

Ismertette: csütörtökön a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 208 emberrel szemben intézkedtek, közülük 178-cal szemben azért, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 43-at figyelmeztettek, 60-an helyszíni bírságot kaptak, 75 embert pedig feljelentettek a rendőrök.

Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és megállókban csütörtökön hat esetben intézkedtek. Üzletekben és bevásárlóközpontok területén 24 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-i hatálybalépése óta 18 354 intézkedés történt a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 691 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 191 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 500 alkalommal pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Csütörtökön a Somogy megyei Nagyatádon a rendőrség egy presszó ideiglenes bezáratásáról döntött 7 napra, mivel ott vendégeket szolgáltak ki, akik alkoholt fogyasztottak. Ezzel a presszóval 112-re nőtt azoknak az üzleteknek, vendéglátóhelyeknek és szolgáltatóhelyeknek a száma, amelyeket a szabályok be nem tartása miatt ilyen szankcióval sújtottak.

Az elmúlt napon a Magyarország területén történő átutazás szabályainak megsértése miatt 34-szer intézkedtek a rendőrök. A beutazási korlátozásról szóló kormányrendelet szeptember 1-jei hatálybalépése óta 9309 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a szabályok megsértése miatt.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy csütörtökön 3107 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 20 865-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 2693-an regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 10 375 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban lévőknél csütörtökön.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.