Már legalább három különböző koronavírus-mutáció terjed

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Világszerte terjednek a koronavírus új variánsai, amelyek fertőzőbbeknek bizonyulnak, mint az a változat, amely elindította a járványt. Az új mutációkat kutatók tanulmányozzák mindenfelé, hogy kiderítsék, milyen fenyegetésekkel állunk szemben - írja összeállításában a Magyar Nemzet.

Legelőször az Egyesült Királyságban találtak az eredeti koronavírustól eltérő változatot, amely azóta több mint ötven országban terjedt el. A nem sokkal később, Dél-Afrikában felfedezett újabb vírustörzs pedig már legalább húsz másik országban is jelen van.

Mindezek után pár napja a japán egészségügyi minisztérium közölte, hogy az eddigiektől különböző, új koronavírus-változatot mutattak ki négy turistában, akik a brazil Amazonas államból érkeztek

– számolt be róla a CTV News. A Brazíliából terjedő legújabb variáns összefüggésben állhat azzal, hogy Manaus városában – Amazonas állam székhelyén – az elmúlt tizennégy nap halálozási aránya a pandémia első hullámának csúcsához közelít a SkyNews értesülései szerint.

Jelenleg tehát legalább három különböző koronavírus-mutáció terjed, amelyek ugyan nem bizonyulnak halálosabbaknak az eredeti változatnál, közrejátszhatnak abban, hogy rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma világszerte

– a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tegnap reggeli adatai szerint 93 105 607-re emelkedett az igazolt betegek száma a világon, 1 993 910-re a halálos áldozatoké, és 51 365 721-en gyógyultak meg a betegségből.

Mindeközben a vakcinaellátás és -elosztás logisztikai problémákba ütközik, így az oltások beadásának felgyorsítása okozza a legnagyobb globális kihívást a koronavírus gyorsabban terjedő típusai elleni versenyben.

A vírus elleni vakcinákat még az új mutációk megjelenése előtt fejlesztették ki, ugyanakkor a tudósok magabiztosan állítják, hogy az oltóanyagok védenek az újabb variánsok ellen is, bár hozzáteszik, hogy talán nem annyira hatékonyan. Ráadásul a jövőben további variánsok keletkezhetnek, így elképzelhető, hogy a vakcinák továbbfejlesztésére lesz szükség. Hasonlóan alakulhat tehát a koronavírus-oltóanyag sorsa is, mint az influenza elleni védőoltásé, amelyen évről évre változtatnak az influenzavírus mutálódása miatt – írja a BBC News.

Előző sztori

Beköszönt a szibériai fagy hétvégére

Következő sztori

Csökken a fegyelem Makón (is)

Legutóbbi hasonló cikkek