Politika

Lázár János: Nem akarok baltával közlekedni!

Lázár János: Nem akarok baltával közlekedni!

2021. január 26., kedd
Lázár János: Nem akarok baltával közlekedni!

Lázár János szerint szerencséje volt, mert pont akkor lehetett a csúcson, amikor 2010-2018 között országépítés folyt. Azóta viszont „mindenfelé visszalavírozták magukat a hatalomba azok az erők, amelyek nem nemzeti, hanem globális megoldásokban hisznek”.

A nemzeti politika ezzel szemben attól az, hogy mindent a szuverenitásból, az ország függetlenségéből és önállóságából vezet le. Az általam álmodott ország origójában is ez a törekvés áll

- magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy talonba tette-e őt Orbán Viktor, Lázár talányosan felelt. Szerinte ugyanis ütőlapot sosem szabad talonba tenni az ultiban. Tehát „én vagy nem számítok ütőlapnak, vagy nem talonban vagyok”.

Orbán Viktorról Lázár azt mondta, hogy „nyitott alkat, nem dogmatikus, tárt karral fogadja a megalapozott kezdeményezéseket. Legalábbis én ezt tapasztaltam nemcsak miniszterként, hanem dél-alföldi képviselőként is.” Hozzátette, hogy a miniszterelnök, valamint közte az esetek többségében csak a célokhoz vezető eszközök kérdésében van véleménykülönbség. Mondott is párat, mert ilyen szerinte „a vasárnapi boltzár esete, amelyben a kormány szerintem az elveivel ellentétesen cselekedett, mondjuk ki: megfutamodott. Ilyen a kiskereskedelmi hálózatok adóztatása, a multik elleni küzdelem, az autóipar állami dotációjának csökkentése és az, hogy én kevesebb stadionépítéssel is beérném. De

a szuverenitással, az erős Magyarország felépítésével kapcsolatban mindig támogattam és támogatni is fogom a Fideszt. Az irányt tekintve orbánabb vagyok Orbánnál…”

Az interjú egyik fontos pontja, amikor Lázár arról beszél, hogy szerinte mi a politikájának lényege. Eszerint „pusztán kommunikációval és népszerűségkereső lépésekkel nem lehet sikeres politikát csinálni. Legalábbis tartósan biztosan nem. Ahhoz valódi teljesítmény kell. A közvélemény-kutatásokra alapozott kormányzás ezért csak eszköz, ha tetszik, megúszhatatlan kompromisszum. El kell nyerni a választók bizalmát, hiszen ha kiszavaznak a hatalomból, lehetnek a legnemesebb ideáid, nincs módod megvalósítani őket. Azt csak a liberálisok gondolják, hogy a politikusnak a nép tanítójának kell lennie, aki akkor is átkíséri a választópolgárt az út túloldalára, ha az nem akar átmenni. A politikus van a társadalomért és nem fordítva”.

Szerinte azért küldenek a pártok, köztük a Fidesz is végletesen leegyszerűsített üzeneteket az embereknek, mert más nem megy át.

„Egy mondatod van megfogalmazni az üzenetedet. Pont. Ha nincs egy jó mondatod, nincs támogatód”.

Lázár szerint igaz az az állítás, hogy Orbán kommunikációja egész más szint, mint Merkelé vagy Macroné.

Neki van érvényes gondolata arról, hogy milyen Európát akar, ellentétben az uniót vezető Európai Tanácsban ülő másik huszonhat miniszterelnök többségével. Orbán Viktor ma a kontinensünk legértelmiségibb attitűdű politikusa: elméleti és nemcsak gyakorlati oldalról foglalkozik a politikával, a jövő fontos kérdéseivel.Ennek a vezetőtípusnak ő az egyik utolsó képviselője Európában.”

Arra a kérdésre, hogy miért vonta hátrébb a „sztárpolitikusi” sorból Lázárt Orbán Viktor, a politikus szerint nincs nagy jelentősége.

„Az én „sztárságomnak” kétségtelenül vége, de azt ma már annyira se tartom fontosnak, mint annak idején, pedig miniszterként se ítéltem igazán fontosnak. Eszköz volt, használtam.”

Bődületes pénz a vidékre

Bődületes pénzt, több mint 4000 milliárdot különített el a vidéki agrárszektor támogatására a kormány, Lázár szerint azért, mert „az elmúlt évtized fejlesztéspolitikájának jóval nagyobb arányban voltak nyertesei a nagyvárosok, különösen a főváros, mint a vidék Magyarországa. Pedig vidékről több és stabilabb támogatást kapott a Fidesz, mint a nagyobb városoktól. Ideje helyrebillenteni ezt az aránytalanságot.” Úgy vélte, azért kell ekkora támogatás, mert az agrárszektor az elmúlt harminc év legnagyobb vesztese, és mert a következő uniós ciklus az utolsó pillanat, amikor egy harmincéves mulasztásunkat pótolhatjuk. Később már behozhatatlan lenne a versenytársak előnye. A huszonnegyedik órában vagyunk”.

Lázár János ugyanakkor azt mondta, hogy

„a több vidék nem jelent kevesebb várost, pontosabban azt, hogy a városok ne lennének továbbra is nyertesei a kormány fejlesztéspolitikájának. Noha a négyezer-milliárd hatalmas összeg, de az állam ennek sokszorosát fordítja iparra és turizmusra, amiből viszont jórészt a város profitál. A Fidesznek ugyanakkor már rövid távon is az a célja, hogy visszanyerjük az elveszett városok polgárainak a bizalmát.”

Az autóiparban is itt az ideje a minőségi ugrásnak. A kormány igyekszik rászorítani a multikat, hogy telepítsék hozzánk a legmodernebb technikát, melynek működtetéséhez már magasan kvalifikált munkaerőre is szükség van. Nem állunk rosszul, a BMW Debrecenben hamarosan kizárólag zöldautókat fog gyártani. Az előttünk álló két évtized húzóágazata egyrészt a zöldipar, másrészt az egészséges ennivalót előállítani képes mezőgazdaság és élelmiszeripar lesz. Ennek megfelelően az a cél, hogy a mostani autóipari országból tíz éven belül modern autóipari és élelmiszergazdasági országgá váljunk. Ha ez sikerül, lesznek minőségi munkahelyek és minőségi bérek, abból lesz állami adóbevétel, amiből finanszírozható kiváló oktatás, huszonegyedik századi egészségügy és környezetbarát közlekedés. S ha ez mind megvalósul, akkor itthon maradnak a fiatalok, bátran vállalnak gyerekeket, megáll a népességfogyás, felvirágzik az ország - magyarázta.

Az interjú legvégén pontosabban is kifejtette Lázár János, hogyan is értette az orbánabb vagyok Orbánnál mondatát.

Orbán Viktor mellett állok. És tényleg szeretném alacsonyan tartani magam és mások vérnyomását. Nem akarok félreértéseket, sértődéseket, értelmetlen konfliktusokat, nem akarom, hogy termékeny erők megvadítsák és kioltsák egymást. Nem akarok baltával közlekedni. Mert háborúban nem lehet országot építeni. Országépítésre vagyok alkalmas, nem az ellenfél megsemmisítésére. A 2018-as háttérbe lépésemnek van egy felbecsülhetetlen haszna: most nemcsak arra jut időm, hogy tegyem, amit tennem kell, hanem azon is gondolkodhatok, mit kellene tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.