Egészség

Kutyánk és macskánk is elkaphatja a koronavírust

Kutyánk és macskánk is elkaphatja a koronavírust

2021. január 7., csütörtök
Kutyánk és macskánk is elkaphatja a koronavírust

A pécsi szakemberek által kezelt oldal posztja szerint a járvány kezdete óta mára kutatásokkal és eredményekkel alátámasztott stabil kép alakult ki a velünk egy háztartásban élő cicák és kutyák érintettségéről és szerepéről.

A különböző országokban készült vizsgálatok során fertőzött tulajdonosokkal együtt élő társállatoknál, számos esetben kimutatható volt vírus RNS és/vagy illetve az immunválasz. A legtöbb esetben tünetmentesek voltak az állatok.

Néhány esetben szekvenciaelemzéssel bizonyított, hogy a társállat a gazdájától kapta el a vírust, azonban egyetlen olyan eset sem ismert, hogy az állatoktól kapták volna el a gazdák a betegséget.

- Az eddigi eredmények alapján tehát bár fertőződhetnek a társállatok a vírussal, a bennük kimutatható vírus mennyisége a legtöbb esetben nagyon alacsony ahhoz, hogy megfertőzzön akár embert akár más állatot - írták.

A SARS-CoV-2 továbbra is egy emberrőr emberre terjedő megbetegedés, nem a társállatról emberre vagy emberről társállatra történő terjedés a vírus fő fertőzési útvonala.

Egy rendkívül alapos és kiterjedt, Amerikában végzett tanulmányban olyan kutyákat és macskákat vizsgáltak, amelyek legalább egy SARS-CoV-2-vel fertőzött emberrel éltek egy háztartásban. Összesen 39 háztartást követtek nyomon, amelyből 10 háztartásban (25,6%-ban) volt kimutatható minimum egy háziállatban maga a vírus vagy az ellene termelődött antitestek. Számokban kifejezve a megvizsgált 17 macska 47,1% -a és 59 kutya 15,3% -a volt érintett a vírussal ezekben a háztartásokban. A fertőzött háziállatok többsége (82,4%) tünetmentes volt. Mindkét fajban több esetben is kimutatható volt a vírus jelenléte PCR-vizsgálattal. Valamint a vírust egy esetben sikerült izolálni is macskából.

A tudósok szerint tehát a háztartásban velünk élő kutyák és cicák minden valószínűség szerint nem képesek megfertőzni az embert. A kutyák kevésbé fogékonyak a vírusra, mint a macskák. A macskákban nagyobb mennyiséget és látványosabb megbetegedést képes okozni. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a macskák, másik macskák számára képesek lehetnek átadni a vírust – ezt erősíti az egyetlen macskából történő vírusizolálás is.

Jelenlegi ismereteink szerint a világ eddig leírt 86 millió emberi fertőzését egyetlen esetben sem okozták a posztban taglalt társállatok. Az egyetlen ismert és valóban dokumentált állatról emberre történő fertőzési útvonalat a nyércfarmok esetében igazolták. Azonban az adatok alapján jól látszik, hogy valamilyen szinten képesek megfertőződni házi kedvenceink is. Az emberek esetében is számos kérdés nyitott még a vírussal kapcsolatban, ez halmozottan igaz a fogékony állatokra is.

(Fotó: AFP)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.