Közösség

Ki hitte volna! Már húszéves a Wikipédia

Ki hitte volna! Már húszéves a Wikipédia

2021. január 16., szombat
Ki hitte volna! Már húszéves a Wikipédia

Az internetezők által szerkesztett webes enciklopédia 2001. január 15-én indult útjára angol nyelven, az első év végére pedig már 18 nyelven volt elérhető. Ez a szám mára 309-re bővült, így a világ egyik leglátogatottabb weboldalává és az egyik legnagyobb, leggyakrabban használt információforrásává vált.

Az oldalt a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik szerte a világon, minden hónapban több mint félmillióan javítják és ellenőrzik a tartalmát. A honlap 2007-ben bekerült a világ 10 leglátogatottabb weboldala közé, egyedüliként a nonprofit honlapok közül.

A Wikimédia Alapítvány médiatára, a Wikimédia Commons 2004. szeptember 7-én indult el, a feltöltött fájlok száma 2016. január 13-án túllépte a 30 milliós határt, ezzel az oldal egyike lett a világ legnagyobb szabad médiatárainak. Egy felmérés szerint a fejlett ipari országokban (OECD) az emberek havonta átlagosan kilenc Wikipédia-szócikket néznek meg.

Az emberek által szerkesztett legtöbb szócikk angol nyelvű, második helyen a német kiadás áll. A teljes szócikkállományt tekintve 2. a szebuano (egy Fülöp-szigeteki nyelv), a 3. pedig a svéd, ezeket azonban mesterségesen duzzasztotta fel egy vitatott, svéd fejlesztésű robotszoftver.

A Wikipédia magyar nyelvű változata 2003. július 8-án indult el és ma 482 ezer magyar nyelvű szócikket tartalmaz. A magyar Wikipédia nagyjából 2000 alkalmi és 150 állandó, aktív szerkesztővel rendelkezik.

Az enciklopédia számos elismerést is nyert az évek során: 2015 őszén megkapta a holland király által adományozott Erasmus-díjat, amelyet kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató személyeknek vagy intézményeknek ítélnek oda, valamint kiérdemelte a spanyol királyi család kitüntetését, az Asztúria Hercegnője-díjat is, nemzetközi együttműködés kategóriában.

Bár a világ legnagyobb szabad médiatára nem nyereségérdekelt, az online lexikont működtető - a technikai hátteret biztosító és több mint 100 fizetett programozót alkalmazó - Wikimédia Alapítvány évente több mint 120 millió dollár adományhoz jut.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.