Egészség

Jó hír, hogy mindegyik vakcina működik

Jó hír, hogy mindegyik vakcina működik

2021. január 25., hétfő
Jó hír, hogy mindegyik vakcina működik

Müller Cecília közölte: a kutatók és a gyártók a saját hipotézisüknek, gyakorlatuknak megfelelően kezdenek kifejleszteni egy vakcinát. Jelenleg úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen mindegyik típusú vakcina hatásos - tette hozzá.

Elmondta: a héten több vakcinaszállítmány érkezik. A Pfizertől összesen 36 270 ember beoltására elegendő oltóanyag jön, míg a Moderna vasárnapra ígért további 9 ezer ember beoltására elegendő mennyiséget.

Jelezte: az AstraZeneca is bejelentette, hogy kevesebb oltóanyagot tud szállítani az előzetesen ígérthez képest. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik Magyarországra ettől a gyártótól - tette hozzá.

Közölte, látható, hogy a lekötött vakcinaszállítmányok akadoznak vagy nem az ígért mennyiségben érkeznek, ezért is fontos, hogy mindent megtegyen a kormány az oltóanyagok mennyiségének növeléséért.

Ezért is született megállapodás az orosz féllel - mondta -, e szerint egymillió ember beoltására elengedő (kétmillió adag) Szputnyik V vakcina érkezik majd Magyarországra. A készítményeket 30, 60 és 90 napos szállítási időn belül, három különböző részletben fogja megkapni Magyarország.

Hozzátette: az orosz vakcina beszállításának pontos időpontja még nem ismert. Müller Cecília szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden gyártási tételt bevizsgál, ezek után tudják a gyártási tételeket "felszabadítani". Ez a vizsgálat vonatkozik a már Magyarországon lévő és a majdan érkező gyártási tételekre is.

Közölte, ugyancsak megállapodás készül a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni vakcinájának vásárlásáról. Ez a készítmény elölt, inaktivált vírusvakcina, amely egy ismert, jól működő technológia. Utalt arra, hogy a H1N1 influenzajárvány idején csak ezek, a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagok voltak hatásosak.

Jelen pillanatban úgy tűnik - emelte ki -, hogy bármelyik vakcina megfelelő hatékonyságot és biztonságot nyújt.

Az országos tiszti főorvos elmondta, eddig 146 695 ember kapta meg a védőoltás első dózisát, 9403-an pedig már a második adagot is.

Müller Cecília kitért arra, hogy a tapasztalatok azt mutatják: a második adag oltóanyag beadása után "picit hevesebb reakciók jelentkeznek". Az első adagnál jellemzően az ellenanyag-termelődés indul meg a szervezetben, a második oltás után ennek további termelődésével együtt beindul az úgynevezett sejtes immunitás - ismertette.

Ekkor olyan sejtek (memóriasejtek) alakulnak, amelyek emlékeznek a kórokozóra. Ennek a folyamatnak lehet az a következménye, hogy a második adag beadása után erőteljesebbek a helyi reakciók: bőrpír, hőemelkedés, egy-két napos láz, levertség, izomfájdalom. A láz paracetamol tartalmú készítményekkel enyhíthető.

Kiemelte, ezek a szervezet természetes reakciói az oltásra, "nem kell tőle megijedni", az oltóanyag hatásosságát mutatják.

A tiszti főorvos azt is kiemelte, hogy a következetes intézkedéseknek és az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően a magyar járványügyi adatok kedvezően alakulnak, de felhívta a figyelmet arra: több környező országban elindult a harmadik hullám és problémát okoznak a mutáns vírusok is.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.