Feltételekhez kötik a bölcsészprofesszorok az SZTE modellváltását

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Állásfoglalást tett közzé az SZTE BTK professzori tanácsa az egyetem szóban forgó fenntartói modellváltásával kapcsolatban.

Az oktatók szerint az ügy akkora horderejű, hogy illetékesnek tartják magukat a kérdésben. A dokumentumból kiderül, hogy a professzorok óvatosságra és körültekintésre intik a döntéshozókat, amelyhez állásfoglalásuk figyelembevételét kérik.

A tudósok szerint a modellváltás során fontos, hogy az egyetem karai, intézetei és képzései egyben maradjanak, ez a feltétele annak, hogy az SZTE megőrizhesse és növelhesse országos és nemzetközi pozícióját.

A professzorok kívánatosnak tartják, hogy az új modellben a finanszírozási, gazdálkodási és üzleti szempontok egyensúlyban legyenek a tudományos és oktatási szempontokkal.

Mint írják, az egyetemet eleve alulfinanszírozottság jellemzi. Szükségesnek tartják, hogy a normatív finanszírozás vegye figyelembe a hallgatói létszám mellett a kutatási teljesítményt is.

Nélkülözhetetlen továbbá, hogy az egyetem autonómiája ne csorbuljon, legfőbb döntéshozó testülete, a Szenátus az új modellben is megőrizze joghatóságát.

Elengedhetetlennek tartják azt is, hogy az alapítványi kuratórium és felügyelőbizottság tagjainak legalább kétharmadát a szenátus delegálja, s ez az alapító okiratba is bekerüljön.

Összességében a modellváltást e feltételek és garanciák teljesülése nélkül nem látják támogathatónak.

A teljes állásfoglalás IDE KATTINTVA olvasható.

Előző sztori

Fémszívet kapott Üllés

Következő sztori

FÁJDALOM! Nagy Blanka elköltözik Szegedről "Libsiland"-be!

Legutóbbi hasonló cikkek