Közélet

Eddig 35 ezer ember oltásához elegendő vakcinánk van - mondta Orbán Viktor

Eddig 35 ezer ember oltásához elegendő vakcinánk van - mondta Orbán Viktor

2021. január 3., vasárnap
Eddig 35 ezer ember oltásához elegendő vakcinánk van - mondta Orbán Viktor

Van egy oltási tervünk, amely arról szó, ha nincs mindenkinek vakcina, akkor ki mikor kapja meg először azt – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

​Az egészségügyi dolgozók vannak az első helyen. Jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcinánk van. Ha holnap reggel érkezne több millió vakcina, akkor arra is meg vannak a kijelölt oltópontok, ahol be lehetne mindenkit oltani. Magyarországon sok ezer számítógépes végpont van, ha sokakat kell egyszerre beoltani, akkor ezeken a számítógépes végpontokon megtörténhet, ahol máskor szavazni szoktak az emberek. De nem fog sok millió vakcina érkezni egyszerre​. Egyben rendelünk oltóanyagot, aztán Brüsszel osztja szét az adagokat a tagállamok között.​ Izraelben például hamarabb elérhetővé váltak az oltások.

A nyugati mellett a keleti fejlesztésű vakcinákat is figyelemmel kísérjük. Jó az orosz vakcina, de kevés lesz belőle, a kínai is jó, és abból várhatóan jóval több anyag fog érkezni. A végső döntést majd a magyar szakembereknek kell meghozni, hogy elfogadják-e a kínai oltóanyagot – mondta a kormányfő.

Közösen is rendeltünk nyugatról a gyógyszergyártóktól, de közben az uniós kvótán felül külön lehet megállapodásokat kötni, ezt vizsgálják a magyar ügynökök, akiktől változó információk érkeznek: a gyártók nem tudják megmondani a pontos számokat és a dátumokat az oltóanyag gyártását illetően. ​Az a kérdés, van-e vakcina? Ha itt van, oltunk. Ha sok van, sokat oltunk, ha kevés érkezik, keveset oltunk, de féket kell szabnunk a fantáziánknak, hogy mi lenne jó.

Nincs kapacitáskorlátja Magyarországon a tömeges oltásnak, csak vakcina szabhat határt.

A vírus kitörése után sok ország felismerte, hogy saját kapacitásokkal kell rendelkeznie. ​Az első hullámban megtanultuk, hogy békeidőben ez veszteséges, de járvány idején életeket menthet. Magyar vakcinakísérletek is zajlanak. Mindent megtettünk, hogy felkészültek legyünk az újabb hullámra. Teljes fegyverzetben vártuk a második hullámot, és már zajlik a munka, hogy akár saját oltóanyagunk is legyen.​

A Pfizer vakcinája tulajdonképpen magyar, sok magyar szakember dolgozott rajta,

büszkék lehetünk Karikó Katalinra, illetve a lányára is, aki amerikai színekben olimpiai bajnok lett evezésben.

​A magyar egészségügyet sokszor becsmérlik, mégis sokkal jobban helytállt, mint sok, magasabban minősített ország egészségügye. A magyar orvosok, ápolónők, rezidensek mind rendkívül jól helytálltak.​ A tárgyi felszereltség mellett a szakemberek szerepe volt nagyon fontos a sikeres védekezés érdekében.

Sok százezer munkahely azért maradt meg, mert a tanárok vállalták a digitális oktatást, így a szülők dolgozhattak. Ha baj van, erős az összefogás a magyar emberekben.​ Jó okunk van arra, hogy büszkék legyünk, mert a gazdaságban sok ország szintjét meghaladó ütemű bérfejlesztést hajtottunk végre.​ A munkahelyeket védeni kell, a munkaadók akkor tudnak munkát adni a munkavállalóknak, ha csökkennek a terheik, adót kell csökkenteni a válság idején!

  • A munkanélküliségi statisztikában a magyarok harmadik helyen állnak Európában,
  • A munkahelyeket sikerült megőrizni, visszaszorítani a munkanélküliséget.
  • Nem kell átütemezni a nagy terveket.
  • Visszavezetjük a 13. havi nyugdíjat,
  • Meg tudtuk indítani Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremtési programját

A 2010 és 2020 közötti évtized az elmúlt 100 év legsikeresebb évtizede volt, ezt közgazdászok nem vitatják. A következő tíz év még jobb lehet. Olyan dimenzió nyílik meg a magyar gazdaság előtt, amelyet még nem is lehet  megérteni. Tíz év múlva rá sem lehet majd ismerni: radikálisan csökken a károsanyag-kibocsátás, nagyobb lakásokban, több gyermekkel fognak élni az emberek. Ennek fedezetét Varga Mihály megtervezte, felhasználását Palkovics László ütemezte.​ Nyomorúságos a járvány időszaka, de ha ennek vége, az elhatározott beruházások gyorsan visszatérnek. A beruházók immáron keletről is érkeznek, a magyar vállalkozások beruházásai még fontosabbak, ezért kérte az iparűzési adó csökkentését a kormány, ez az ott dolgozó emberekhez megy majd.​ A külföldön befektető magyar vállalkozások hazahozott profitjának el kell majd érnie a külföldiek Magyarországról kivitt profitját. Ez az évtized végére a remények szerint kiegyensúlyozott lesz.

A vakcina teljes mennyiségének megérkezése előtt nem lehet lazítani. A második hullámot kivédtük, már a földre vittük, már csak le kell szorítani, hogy ne indulhasson el egy harmadik hullám – fogalmazott Orbán Viktor.

(Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.