Közélet

Csaknem 30 milliárdot ítéltek már meg a vállalkozásindítást segítő programban

Csaknem 30 milliárdot ítéltek már meg a vállalkozásindítást segítő programban

2021. január 23., szombat
Csaknem 30 milliárdot ítéltek már meg a vállalkozásindítást segítő programban

Bodó Sándor a közlemény szerint elmondta: már több mint nyolcezren igényeltek tőketámogatást a fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válását segítő programban. 6500 pályázatot támogattak eddig, mintegy 19 milliárd forintot pedig már ki is fizettek. A kormány számos intézkedéssel segít abban, hogy minél többen dolgozhassanak, ami a koronavírus-járvány idején különösen fontos cél - fogalmazott az államtitkár.

Az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése című programnak köszönhetően 2022-ig hozzávetőleg nyolcezer vállalkozás jöhet létre a kevésbé fejlett régiókban, majdnem ezer pedig a közép-magyarországi régióban. A támogatási keret mintegy háromezer vállalkozás létrehozását segíti a 30 év felettiek, és csaknem hatezerét az ennél fiatalabbak körében. Az összesen mintegy 45 milliárd forintból megvalósuló program nagymértékben hozzájárul a fiatalok és az álláskeresők hosszabb távú munkába állásához.

Bodó Sándor közölte: a vállalkozni szándékozóknak első szűrésként kompetenciamérésen kell részt venniük, a 17 ezer jelentkezőből több mint 13 ezren jutottak már el eddig. A képzésekbe közülük már több mint 10 ezren kapcsolódtak be, az elfogadott üzleti tervvel rendelkezők száma pedig meghaladja a 6 ezret.

Kiemelte: a program segítségével országosan mintegy 9 ezer fiatal és álláskereső találhatja meg a számítását önfoglalkoztatóként, növelve ezzel az egyéni vállalkozások számát. A vállalkozókedv ösztönzése és a foglalkoztatás bővítése a vírusválság hatásainak enyhítése érdekében rendkívül időszerű feladat - fűzte hozzá.

A közlemény szerint támogatási kérelmet kizárólag a benyújtás előtt legfeljebb három hónappal korábban alakult vállalkozások adhatnak be. A Magyar Államkincstár, Budapest és Pest megye esetében pedig az OFA Nonprofit Kft. hatvan napon belül elbírálja a beérkező kérelmeket, a kedvező támogatói döntés után pedig kifizeti az igényelt összeg felét.

Az államtitkár hozzátette, hogy a kevésbé fejlett régiókban a képzések hamarosan lezárulnak. A tőketámogatás iránti kérelmek benyújtására országszerte január 31-éig, Budapesten és Pest megyében pedig felfüggesztésig, de legkésőbb április 30-áig van lehetőség.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.