Közélet

Botka tanácsadója szerint Gyurcsánynak helyet kell adni, és nincs a Fidesznek erős ellenzéke!

Botka tanácsadója szerint Gyurcsánynak helyet kell adni, és nincs a Fidesznek erős ellenzéke!

2021. január 28., csütörtök
Botka tanácsadója szerint Gyurcsánynak helyet kell adni, és nincs a Fidesznek erős ellenzéke!

A lap emlékeztet, hogy Ruff Bálint volt 2017-ben Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt kampányának főtanácsadója, ám Botka visszalépett fél évvel a választás előtt, miután kiderült, hogy nem képes egy szélesebb ellenzéki összefogást megvalósítani. Ruff azóta is politikai tanácsadással foglalkozik, több polgármesternek is dolgozik, fő megbízója Botka László, Szeged immár párton kívüli polgármestere.  

Ruff szerint már 2017-ben nagy fogadókészség volt az összefogásra, csak akkor ezt még az ellenzéki pártok nem értették, vagy nem akarták megérteni. Egy bizonyos tömeg számára már akkor az volt a fontos, hogy ők Orbán Viktort le akarják váltani. Most 2,2-2,5 millió ember gondolkodhat így. De ez még nem elég ahhoz, hogy kormányváltás legyen

A most összeállt massza lényegében a hat, az összefogásban résztvevő ellenzéki párt támogatója, összeadódva. Kellenek még melléjük mások is. Az a több százezres bizonytalan réteg, amelyik ide-oda vándorol: vagy nem megy el szavazni, vagy pedig egzisztenciális szempontok szerint hol így, hol úgy szavaz. Nem mellesleg úgy kellene ezeknek az embereknek meglenniük, hogy a 106 egyéni körzet több mint a felében többségben legyenek. 

Szerinte az ellenzék győzelme elsősorban azon múlik, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt.

- Magyarországon általában vezér típusok viszik a kampányt. Vagy azért, mert a választók sok mindent beleképzeltek (ilyen volt Medgyessy Péter például 2002-ben), de a legtöbb esetben szó szerint a vezető személyesítette meg a kampányt. Ez a kulcs most, talál-e az ellenzék ilyen vezetőt. Olyan ember kell, aki hatással van az emberekre, akiről elhiszik, hogy akarja, tudja és képes rá. Aki 22-ben győzni akar, annak nagyon akarnia kell a győzelmet, és tudnia, hogy legalább annyit vállal, mint Antall József, vagyis egy rendszerváltást akar végigvinni - fogalmazott.

Az ellenzék másik problémája véleménye szerint a kormányzóképesség hiánya.

- Nem véletlen, hogy a Fidesz fő üzenete most az, hogy rajtuk kívül senki sem képes kormányozni. Komoly deficitje van az ellenzéknek ebben. Hiányzik a világos narratíva, hogy mit akarnának. A „normalitás legyen - korrupció ne legyen - jogállamiság legyen” szentháromságát ismétlik már több választás óta, és a végén mindig kétharmadot szerzett a Fidesz.

Ruff úgy véli, hogy hiányzik egy jól megfogalmazható jelszó, történet, gondolat avagy ideológia az ellenzék részéről.

Mire kapott az ellenzék 2019-ben felhatalmazást? Hogy mutassátok meg, hogy miben vagytok másmilyenek, mert szeretnénk másképpen élni, mint eddig. Nem arra, hogy a járda jobban legyen felújítva, mert azt a fideszes polgármesterek is többé-kevésbé felújították

- magyarázta.

- Amikor mi a Botka-kampányban előhoztuk a „tegyünk igazságot - fizessenek a gazdagok” kampányt, akkor egy olyan üzenetet, gondolatot kerestünk, ami több embert érdekel, mint ahányan az ellenzékre akarnak szavazni. Sőt, annál is többet, mint amennyit a Fidesz üzenete érdekelt. Ami képes érzelmeket megmozgatni és amiről lehet beszélgetni az ország bármelyik ebédlőasztalánál. Akkoriban a méréseink szerint az egyenlőtlenség, az óriásira nyílt szociális olló sokkal jobban zavarta az embereket, mint a migránsok, és ez most egyébként még inkább így van. 

A szakember amondó, hogy az ellenzéki politikusok nem vonták le a megfelelő konzekvenciákat a 2019-es, viszonylag sikeres önkormányzati választás után.

- A kampány alatt semmi mást nem hallottunk, mint hogy a Fidesz a legkorruptabb, és ahol hatalmon vannak, ott egy polip fonja körbe a települést. Ennek a felgöngyölítése, bemutatása teljesen elmaradt a megnyert városokban, néhány kivételtől eltekintve - mondja.

Olyan fideszeseket vertek meg sok esetben, akik egyébként jó polgármesterek voltak. Nem a személyes teljesítményük miatt verték meg őket, hanem azért, mert az embereknek a Fideszből volt elege

- magyarázta, hibának tartva, hogy aztán például a leváltott fideszes polgármester díszpolgári címet kapott (Budapesten - a szerk.)

Ugyanakkor volt pozitív hozadéka is az önkormányzati választásoknak.

- A nagy innovációja a 2019-es önkormányzati választásnak az volt, hogy az ellenzék nagyon jól kezdte használni a Facebookot, sokat is költöttek rá. A Fidesz azóta stratégiai célként határozta meg, hogy legalább olyan jó legyen a Facebookon, mint az ellenzék, és mivel pénzben nem lehet velük versenyezni, jönnek is fel. Gombamódra szaporodnak azok a véleményvezérek, híroldalak és álhíroldalak a Facebookon, amelyek a Fidesz szolgálatában működnek. Novák Katalin, Varga Judit, Rákay Philip, Jeszy felépítései mind erről szólnak most. 

Gyurcsány a legerősebb ellenzéki vezető

"Azért lesz durva (a 2022-es kampány), mert van valódi esély a győzelemre, a centrális erőtér megszűnt, két nagy esik egymásnak. Ha nincs teljes bizalom az ellenzéki oldalon lévők között, akkor ezt nem lehet kibírni. Ezért nem elég technológiai szinten megszervezni az összeállást, ideológiai kötelék nélkül - mondja az interjúban Ruff. 

A személyes ellentétekről: a Fidesz jól érzi, hogy a sajátjait és a bizonytalanokat is lehet Gyurcsány Ferenccel sokkolni. Miközben

Gyurcsánynál sikeresebb ellenzéki politikus nincs ebben az országban. Nézze meg az utat a 2009-es bukásától, most ő a legerősebb ellenzéki párt vezetője, és útközben nem sikerült igazán megszorítani. Gyurcsánynak tehát helyet kell adni az ellenzéki oldalon,

másrészt végig kell gondolni, hogy összességében mennyit hoz és mennyit visz, és ezt hogyan lehet a kampányban kezelni, és milyen lesz a miniszterelnök-jelölt viszonya vele - mondta.

Probléma, hogy az ellenzék nem egy irányba beszél, túl széttöredezetten működik. Ez egy kommunikációs hiba, a választó egy sokfejű lényt lát, amelyik halkan csipog - véli Botka László tanácsadója.

"Az ellenzéki vezetők azt gondolják, ha ők elmondanak valamit ötször, akkor az elég. De nem elég. Abban a rendszerben élnek, hogy reggel posztolom a Facebookra, délután elmondom sajtótájékoztatón, este meg az ATV-ben, és megvagyok, megcsináltam a dolgomat. A Fidesz már 2002 óta nem így működik, ők már akkor elkezdték, hogy nem ötször, hanem ötezerszer mondják el ugyanazt, és tudják, hogy amikor már magad is utálod újra elmondani, akkor kezd csak hatni. Az ellenzék viszont ciklikusságban él, rövid ideig tartanak életben témákat, és papagájkommandónak csúfolják a túloldalt. Csakhogy ez a papagájkommandó az egyik legsikeresebb, leghatékonyabb politikai módszer" - teszi hozzá.

Nincs a Fidesznek erős ellenzéke

Ezt a választást itthon, a magyar embereknek kell megnyerniük, külföldi beavatkozásra várni teljesen értelmetlen. Ilyen botrányok ettől még lehetnek, hiszen a Fidesz fő problémája az, hogy annyira magabiztosak lettek, hogy elmegy egy polgármester két kurvával jachtozni, vagy a másik akkora házat vesz, amire soha nem lenne pénze. Nincs a Fidesznek erős ellenzéke, ezért már nem tartanak eléggé a következménytől - magyarázza Ruff, aki szerint "ezeket az ügyeket jellemzően az újságok tartják felszínen".

Ez teljes szereptévesztés. Persze, az újságoknak fel kell tárniuk az ilyen sztorikat, de az nem megy, hogy az újságírók csinálják meg a munkát a politikusok helyett. Az ügyek felhangosítása már a politikusok feladata lenne

- közölte.

A cikk ITT olvasható.

(Fotó: botost/444.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.