A téli közlekedés veszélyeire figyelmeztetnek a rendőrök

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a téli időjárás veszélyeire hívja fel a közlekedők figyelmét.

A téli közlekedés teljesen más vezetéstechnikát és fokozottabb figyelmet igényel a járművezetőktől. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák. Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét – és saját magát is – ezekre a körülményekre, a rendőrség ezért a következőket javasolja:

  • A köd, a szitáló hó, a csúszós utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de leginkább éjszaka és hajnalban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és a csúszós utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.
  • Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
  • A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, amely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, melyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C° fok alatt már nem teljesíti feladatát.
  • Havas, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet.
  • Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhet állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat! Semmit ne csináljunk hirtelen!
  • Érdemes tájékozódni az Útinform weboldalán az út- és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel (például vonattal) indulunk útnak.
Előző sztori

Érkeznek a további vakcinaszállítmányok Magyarországra

Következő sztori

Éves szinten több millió forintba kerül a szegedi erdők tisztán tartása

Legutóbbi hasonló cikkek