Közlekedés

A téli közlekedés veszélyeire figyelmeztetnek a rendőrök

A téli közlekedés veszélyeire figyelmeztetnek a rendőrök

2021. január 11., hétfő
A téli közlekedés veszélyeire figyelmeztetnek a rendőrök

A téli közlekedés teljesen más vezetéstechnikát és fokozottabb figyelmet igényel a járművezetőktől. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák. Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét – és saját magát is – ezekre a körülményekre, a rendőrség ezért a következőket javasolja:

  • A köd, a szitáló hó, a csúszós utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de leginkább éjszaka és hajnalban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és a csúszós utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.
  • Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
  • A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, amely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, melyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C° fok alatt már nem teljesíti feladatát.
  • Havas, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet.
  • Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhet állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat! Semmit ne csináljunk hirtelen!
  • Érdemes tájékozódni az Útinform weboldalán az út- és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel (például vonattal) indulunk útnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.