Egyetem

A modellváltó egyetemeken is maradnak az ingyenes helyek

A modellváltó egyetemeken is maradnak az ingyenes helyek

2021. január 21., csütörtök
A modellváltó egyetemeken is maradnak az ingyenes helyek

Bódis József az idén online megrendezett szakkiállítás megnyitóján kiemelte: a felsőoktatási intézmények a távolléti, digitális oktatásra átállás, az eredményesen lebonyolított felvételi és pótfelvételi eljárás után biztonságosan kezdték az új tanévet is.

A hallgatók védelme, a képzések folyamatossága és az intézményi működés stabilitása most is biztosított, sőt az egyetemi világ - hallgatók, tanárok és kutatók egyaránt - komoly szerepet vállaltak a világjárvány hazai terjedésének mérséklésében, a tesztelésben és a kutatás-fejlesztés számos területén - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra: a kiállításon a gimnáziumok, szakképző intézmények diákjai közel 100 kiállító kínálatát ismerhetik meg. Az idén rendhagyó módon megrendezett kiállítás szervezői törekedtek arra, hogy diákbarát legyen a rendezvény, és az interaktivitás mellett a személyes beszélgetésekre is lesz lehetőség az online térben.

A virtuálisan jelenlévő intézmények mind partnerei a kormány stratégiai céljának megvalósításában, hogy a magyar fiatalok nemzetközi összevetésben is versenyképes tudásra tegyenek szert felsőfokú tanulmányaik végeztével, jó egyetemeken, korszerű körülmények között tanulva, értékes diplomát kaphassanak, és megbecsült hivatás birtokában állhassák meg helyüket a munkaerőpiacon - hangoztatta.

Bódis József szólt arról is: a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének, oktatási színvonalának növelésével, képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá vált.

Mint mondta, évről évre bővítik a hazai, a külhoni és a külföldi ösztöndíjprogramok rendszerét. A magyar felsőoktatás sikere, hogy a külföldi hallgatók "töretlenül növekvő számban" választják Magyarországot tanulmányaik helyszínéül. Emellett egyre többen választják a magyar hallgatók közül is a hazai idegennyelvű képzéseket.

Hozzátette: a határon túli intézményeket és a külhoni diákokat intézményfejlesztésekkel, ösztöndíjprogramokkal támogatja a kormány.

A minőség és hozzáférhetőség javítását szolgálja a felsőoktatásimodellváltás, amelynek keretein belül hallgatóbarát módon alakulnak át az intézmények.

A fenntartóváltás szemléletváltást is eredményez, "egy hagyományokra építő és egyben dinamikusan fejlődő, modern, nemzetközi szinten is versenyképes tudást nyújtó, innovatív intézményrendszer jött létre az elmúlt években Magyarországon jelentős számú intézményben", miközben a "képzési és oktatási struktúra változatlan maradt" - fogalmazott Bódis József.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.