A modellváltó egyetemeken is maradnak az ingyenes helyek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A magyar felsőoktatás intézményei a világjárvány idején bizonyságot tettek rugalmas alkalmazkodóképességükről - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára csütörtökön a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Bódis József az idén online megrendezett szakkiállítás megnyitóján kiemelte: a felsőoktatási intézmények a távolléti, digitális oktatásra átállás, az eredményesen lebonyolított felvételi és pótfelvételi eljárás után biztonságosan kezdték az új tanévet is.

A hallgatók védelme, a képzések folyamatossága és az intézményi működés stabilitása most is biztosított, sőt az egyetemi világ – hallgatók, tanárok és kutatók egyaránt – komoly szerepet vállaltak a világjárvány hazai terjedésének mérséklésében, a tesztelésben és a kutatás-fejlesztés számos területén – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra: a kiállításon a gimnáziumok, szakképző intézmények diákjai közel 100 kiállító kínálatát ismerhetik meg. Az idén rendhagyó módon megrendezett kiállítás szervezői törekedtek arra, hogy diákbarát legyen a rendezvény, és az interaktivitás mellett a személyes beszélgetésekre is lesz lehetőség az online térben.

A virtuálisan jelenlévő intézmények mind partnerei a kormány stratégiai céljának megvalósításában, hogy a magyar fiatalok nemzetközi összevetésben is versenyképes tudásra tegyenek szert felsőfokú tanulmányaik végeztével, jó egyetemeken, korszerű körülmények között tanulva, értékes diplomát kaphassanak, és megbecsült hivatás birtokában állhassák meg helyüket a munkaerőpiacon – hangoztatta.

Bódis József szólt arról is: a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének, oktatási színvonalának növelésével, képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá vált.

Mint mondta, évről évre bővítik a hazai, a külhoni és a külföldi ösztöndíjprogramok rendszerét. A magyar felsőoktatás sikere, hogy a külföldi hallgatók “töretlenül növekvő számban” választják Magyarországot tanulmányaik helyszínéül. Emellett egyre többen választják a magyar hallgatók közül is a hazai idegennyelvű képzéseket.

Hozzátette: a határon túli intézményeket és a külhoni diákokat intézményfejlesztésekkel, ösztöndíjprogramokkal támogatja a kormány.

A minőség és hozzáférhetőség javítását szolgálja a felsőoktatási modellváltás, amelynek keretein belül hallgatóbarát módon alakulnak át az intézmények.

A fenntartóváltás szemléletváltást is eredményez, “egy hagyományokra építő és egyben dinamikusan fejlődő, modern, nemzetközi szinten is versenyképes tudást nyújtó, innovatív intézményrendszer jött létre az elmúlt években Magyarországon jelentős számú intézményben”, miközben a “képzési és oktatási struktúra változatlan maradt” – fogalmazott Bódis József.

(MTI)

Előző sztori

Elbúcsúztunk a város karácsonyfájától

Következő sztori

Rendkívül korrekt levelet írtak a szegedi rabok a börtön alkalmazottainak