Gazdaság

A magyar tudás jelentős szerephez jutott a vírus elleni harcban

A magyar tudás jelentős szerephez jutott a vírus elleni harcban

2021. január 6., szerda
A magyar tudás jelentős szerephez jutott a vírus elleni harcban

Szijjártó Péter a cég 8 ezer négyzetméteres budapesti gyártócsarnokának átadási ünnepségén azt is elmondta, hogy az új beruházással 70 új munkahely létesül. A 3DHISTECH 2,3 milliárd forintos beruházássorozatához 282 millió forint állami támogatást hagytak jóvá.

A beruházás a digitális mikroszkópok fejlesztéséhez járul hozzá, vagyis - fogalmazott a miniszter - olyan területen hasznosul, amelyben a cég világszinten is a legjobbak közé tartozik. Rendszereit 80 országban használják, többek között Kínában is bevetették a koronavírus tüneteinek vizsgálatánál. Szijjártó Péter a 3DHISTECH nemzetközi sikerét úgy értékelte, hogy az a Pfizer oltóanyagához hasonlóan magyar tudás hasznosításával jutott a világpiacra.

A cég beruházása szerinte azért is jelentős, mert a járvány felértékelte az egészségipar jelentőségét, és bebizonyította, hogy saját fejlesztési és gyártási kapacitások birtokában eredményesebb a védekezés.

Magyarország - mint mondta - időben levonta a következtetéseket, és ennek megfelelően cselekedett, amikor megteremtette a feltételeket az orvosi maszkok és lélegeztetőgépek gyártásához.

Szijjártó Péter a megfontolt védekezésnek tulajdonítja, hogy a belföldi intézkedések kiszámíthatók, és Magyarország "nem rángatja a kormányrudat lazítások és szigorítások között" annak ellenére sem, hogy Európa nagy része még mindig egyre erősebb korlátozásokra kényszerül.

A kormány a járvány megjelenése óta 830 milliárd forintot ítélt meg több mint 1300 cégnek beruházásokra. A 3DHISTECH már korábban is kapott állami támogatást. Legutóbb augusztusban jelentették be, hogy 146,7 millió forintos kormányzati hozzájárulással 419,2 millió forint összköltségű fejlesztésbe kezdenek.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.