/

55 milliós állami támogatást kapott a Szegedi Vadaspark

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tavalyi év jelentős kihívást jelentett az olyan kulturális intézményeknek, nonprofit cégeknek, amelyek bevételeit döntő részben a látogatói jegyárak biztosítják. Az állatkertek esetében különösen igaz a fenti megállapítás, hiszen az esetükben a költségeket sem lehet számottevően csökkenteni.

Az ott élő, többségében természetvédelmi szempontból is jelentős értéket képviselő állatokat el kell látni akkor is, amikor az állatkerteknek a járványügyi veszélyhelyzet miatt nincsenek látogatói és így bevételei sem. 2019-ben a Magyar Állatkertek Szövetségének állatkertjei még közel 3,6 millió látogatót fogadtak, tavaly viszont a tavaszi és év végi bezárás miatt jelentős bevételkieséssel kellett számolniuk.

A Szegedi Vadaspark látogatottsága is mintegy 19 %-kal esett vissza, vagyis 41 ezer fővel kevesebb látogatója volt 2020-ban, mint az előző évben. A tavaszi zárás kieső bevételeit a Vadaspark képes volt átvészelni a saját tartalékaiból, de a második hullám miatti bezárás már nehéz helyzet elé állította az intézményt, csakúgy, mint a többi hazai állatkertet.

A Magyar Állatkertek Szövetsége ezért is kért állami segítséget, hogy a pandémiás helyzetben is biztosítani tudják a működésüket. Decemberben a kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében támogatást nyújtott a bevételkiesés miatt gazdasági problémákkal küzdő kulturális intézményeknek, köztük az állatkerteknek is. A kormány 900 millió forint állami támogatást ítélt meg 13 hazai állatkertnek. Ezt az összeget a bevételkiesés mértéke alapján, arányosan osztották szét az állatkertek között, így a Szegedi Vadaspark 55 millió forint támogatáshoz jutott még december végén, amely jelentős segítséget jelent a működés biztosításához.

(Forrás: Szegedi Vadaspark)

Előző sztori

Egyre több migránst kapnak el Szegeden

Következő sztori

Hatvannal több fertőzöttet tartanak nyilván Csongrád-Csanádban