/

Újabb lehetséges gyógyszert vizsgál az SZTE

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem részvételével az ivermectin nevű gyógyszer engedélyezését megelőző metaanalízis készül - írja az Index.

A lap idézi az SZTE tájékoztatását, amely szerint a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem összefogásával metaanalízis készül, a legmagasabb szintű vizsgálat egy gyógyszer alkalmazhatóságával kapcsolatban.

– Az elemző kutatás tudományos módon dolgozza fel a humán ivermectin Covid–19-betegségben való alkalmazhatóságáról készült vizsgálatok eredményeit. Eddig már 68 vizsgálat történt vagy van folyamatban ebben a témakörben, amelyek többnyire az utóbbi hónapokban zárultak, fejeződnek be. A nemzetközi szaklapokhoz benyújtott vizsgálatok eredményeinek értékelése jelenleg is folyamatosan zajlik. Az igen kedvező, pozitív nemzetközi tapasztalatok alapján a fenti magyar klinikai centrumok vizsgálatot terveznek az ivermectinnel a betegség megelőzésében és a tünetes betegek gyógyításában egyaránt. Az OGYÉI a Covid–19-hez kötődő vizsgálatok engedélyezését gyorsított eljárásban végzi. A tervezett klinikai vizsgálat optimális esetben a jövő év elején indulhat.

A metaanalízis és a klinikai vizsgálat azért is lényeges folyamatok, mert alapját képezik a gyógyszer külföldről való behozatalának, engedélyezésének, majd hazai gyártásának és fejlesztésének.

(Fotó: Luis Robayo/AFP)

Videó!
Előző sztori

Lassan érkezik az enyhülés

Következő sztori

Több autó karambolozott Bordányban, az egyik kocsi kigyulladt

Legutóbbi hasonló cikkek