Egészség

Újabb lehetséges gyógyszert vizsgál az SZTE

Újabb lehetséges gyógyszert vizsgál az SZTE

2020. december 1., kedd
Újabb lehetséges gyógyszert vizsgál az SZTE

A lap idézi az SZTE tájékoztatását, amely szerint a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem összefogásával metaanalízis készül, a legmagasabb szintű vizsgálat egy gyógyszer alkalmazhatóságával kapcsolatban.

- Az elemző kutatás tudományos módon dolgozza fel a humán ivermectin Covid–19-betegségben való alkalmazhatóságáról készült vizsgálatok eredményeit. Eddig már68 vizsgálattörtént vagy van folyamatban ebben a témakörben, amelyek többnyire az utóbbi hónapokban zárultak, fejeződnek be. A nemzetközi szaklapokhoz benyújtott vizsgálatok eredményeinek értékelése jelenleg is folyamatosan zajlik.Az igen kedvező, pozitív nemzetközi tapasztalatok alapján a fenti magyar klinikai centrumok vizsgálatot terveznek az ivermectinnel a betegség megelőzésében és a tünetes betegek gyógyításában egyaránt.Az OGYÉI a Covid–19-hez kötődő vizsgálatok engedélyezését gyorsított eljárásban végzi. A tervezett klinikai vizsgálat optimális esetben a jövő év elején indulhat.

A metaanalízis és a klinikai vizsgálat azért is lényeges folyamatok, mert alapját képezik a gyógyszer külföldről való behozatalának, engedélyezésének, majd hazai gyártásának és fejlesztésének.

(Fotó: Luis Robayo/AFP)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.