Gazdaság

Soha nem látott összeg marad a családoknál

Soha nem látott összeg marad a családoknál

2020. december 30., szerda
Soha nem látott összeg marad a családoknál

A családi adókedvezmény új szabályrendszerét rögtön a 2010-es kormányváltás után fogadta el a törvényhozás, és míg 2010-ben csupán 12 milliárd forintnyi kedvezményben részesültek a szülők, addig idén a családoknál hagyott összeg eléri a 360 milliárd forintot - összegezteTállaiAndrás.

Az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adó- és járulékkedvezmények köre, összege; olyannyira, hogy jövőre hagyja az állam az eddigi legnagyobb összeget a családoknál - nyomatékosította az államtitkár. A Pénzügyminisztérium számításai szerint 2021-ben várhatóan összességében csaknem 380 milliárd forint marad több mint egymillió szülőnél - tette hozzá.

Idén két újabb elemmel bővült a családi kedvezmények köre:
- január 1-től egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van. A rendelkezések anyagi elismerést - évente összességében több mint húszmilliárd forintot - adnak mintegy 45 ezer nagycsaládos anyának.
- a másik idei újítás 2020. július elsején lépett életbe, amelynek révén másfél százalékkal nőtt a szülőknél hagyható összeg, és több tízezer alacsonyabb keresetű szülő viheti haza így a teljes munkabérét adómentesen. Az új járuléktörvény rendelkezése szerint - magyaráztaTállaiAndrás - július elsején a négy járulék eggyé olvadt, az így létrejövő 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék teljes összegéből le lehet vonni a családi kedvezményt.

Az államtitkár felidézte, hogy ez a kedvezmény 2020. június 30-ig nem járt a szülőknek, hiszen a 1,5 százalékos mértékű úgynevezett munkaerőpiaci járulék esetén nem lehetett igénybe venni semmilyen adókedvezményt.

Az adókedvezmények mellett a koronavírus-válság idején is számos családokat segítő intézkedést vezetett be a kormány - hangsúlyoztaTállaiAndrás. Az elmúlt időszakban bevezetett kedvezmények közül kiemelte, hogy a hitelmoratóriumnak köszönhetően közel másfél évig, 2021. június 30-ig nem kell törleszteni a hiteleket. A felsorolást folytatva elmondta, hogy mintegy 60 ezer szülőt segített a kisgyermekes családoknak szóló kedvezmény, amely a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat hosszabbította meg, és mindezek mellett számos elemmel bővültek a gyermekes családoknak járó otthonteremtési kedvezmények is.

Felidézte, hogy a 2008-ban kezdődő krízis idején a Gyurcsány-Bajnai kormány másképp reagált, lakossági megszorításokat, ingatlanadót vezetett be, a gyes hároméves időszakát egy évvel csökkentette. A mostani kormány könnyítések bevezetésével, a családok anyagi lehetőségeinek tágításával igyekszik csökkenteni a válság káros társadalmi hatásait - szögezte leTállaiAndrás.

Hozzátette, hogy ráadásul a családokat is megbecsüli, hiszen csak az adókedvezmények révén 2011 és 2021 között közel 3000 milliárd forintot hagyott a családoknál, a legkevesebbet (180 milliárdot) 2011-ben, de ez is a tizenötszöröse annak a 12 milliárdnak, amit a balliberális kormány utolsó évében, 2010-ben a gyermekes családoknál hagyott.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.