Gazdaság

Rendeletekkel segítenek a családokon és a munkavállalókon

Rendeletekkel segítenek a családokon és a munkavállalókon

2020. december 9., szerda
Rendeletekkel segítenek a családokon és a munkavállalókon

Novák Katalin a közzétett videóban elmondta: meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azoknál a támogatásoknál,

amelyeknél fix határidő van az igénylésre, március 10-ig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására.

Ha pedig valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig – jelezte.

Hozzátette:

meghosszabbodik a különböző okiratok, például a társadalombiztosításijogviszony-igazolás 30 napos felhasználhatósága is.

A miniszter tudatta azt is, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől, mert a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba.

Továbbá akkor is folyamatosnak tekintik a tb-jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását – fűzte hozzá.

A tájékoztatás szerint a veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.

A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni,

a csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével

– közölte a miniszter.

Novák Katalin azt mondta: a Magyar Közlönyben szerdán megjelent intézkedések a családok terheit igyekeznek csökkenteni adminisztratív és anyagi értelemben is.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.