Gazdaság

Plusz 300 milliárd forinttal támogatja a kormány az otthonteremtést

Plusz 300 milliárd forinttal támogatja a kormány az otthonteremtést

2020. december 17., csütörtök
Plusz 300 milliárd forinttal támogatja a kormány az otthonteremtést

A miniszter megjegyezte: a keret felülről nyitott, nem kell attól tartani, hogy elfogy a pénz, és a programnak idejekorán vége szakad.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány tíz év alatt több mint két és félszeresére emelte a családtámogatásra szánt anyagi elköteleződését. Erre a célra a kormány 2010-ben 960 milliárd forintot fordított, 2021-ben 2300 milliárd forint lett volna megcélozva, amely összeg az új programokkal 2600 milliárdra változott.

A családok támogatásával a kormánynak párhuzamosan két célkitűzése van: egyrészt szeretnék, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek, másrészt a már gyermeket nevelő családok életkörülményein kívánnak javítani - fejtette ki Novák Katalin.

A magyar fiatalok átlagosan minimum két gyermeket terveznek, ha ez ténylegesen megvalósulna, akkor demográfiai értelemben rendben lennénk - tette hozzá, utalva arra, hogy 2010-ben öt vágyott gyermekből három született meg, most viszont már négy.

A miniszter úgy fogalmazott: nem titkolják, hogy azokat segítik, akik a gyerekeikért, és nem a gyermekeikből akarnak élni, azaz nem segélyt kínálnak, a családtámogatások jelentős részét munkához kötik.

Arra a kérdésre, hogy az 5 százalékos lakásáfa visszavezetéséről miért csak határozott időintervallumra döntöttek, Novák Katalin elmondta: az állam felelős módon csak meghatározott időszakra tudja vállalni az áfacsökkentésből eredő bevételkiesést.

A felújítási támogatás munkaerőhiányt generáló hatásait firtató kérdésre a miniszter megjegyezte, hogy hisz a piac szabályozó erejében, abban, hogy a piac képes a nehéz helyzetekre is jó megoldásokat találni. Manapság nem feltétlenül a munkaerőhiány a jellemző, és a különböző szakmák közötti átjárhatóság sem elvetendő - mondta.

A miniszter az interjúban ígéretet tett arra, hogy a másfél évnél idősebb gyermekek örökbe fogadása után is mihamarabb lehetővé teszik igénybe venni a babaváró hitelhez kapcsolódó támogatásokat és a jelzáloghitel-elengedés lehetőségét.

Novák Katalin az interjúban arról is beszélt, hogy az 5 százalékos áfa, a csok és a babaváró támogatás miatt rengeteget kellett egyeztetniük az EU-val. Általában az a brüsszeli álláspont, hogy nem tartják legitim célnak a gyermekvállalás támogatását - mutatott rá, utalva arra, hogy időnként csak az elmarasztalás kockázatát vállalva tudták elindítani a programokat.

A rozsdaövezetek nulla százalékos áfájának bevezetésével kapcsolatos kérdésre a miniszter megjegyezte: a szabályozás majdnem kész van, és bízik abban, hogy január 1-jétől ez is el tud indulni.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.