Közélet

Népszerűbb a Fidesz–KDNP, mint a baloldali közös lista

Népszerűbb a Fidesz–KDNP, mint a baloldali közös lista

2020. december 19., szombat
Népszerűbb a Fidesz–KDNP, mint a baloldali közös lista

A lap szerint december végére számos baloldali párt jelezte végleges szándékát aGyurcsány Ferenc vezette DK-val közös lista felállítására, már csak a Jobbik hivatalos csatlakozása várat magára. Innentől kezdve a hagyományos pártpreferencia-vizsgálat elvesztette az értelmét, ezért a Nézőpont Intézet a 2022-es választásokig várhatóan hátralévő mintegy ötszáz napban csak a Fidesz, a baloldali ellenzék közös listája és az egyéb pártok népszerűségét vizsgálja folyamatosan.

A baloldalhoz kötődő intézetek prognózisával szemben a Nézőpont Intézet december 14. és 16. között, az Orbán-kormány számárakedvezően alakuló uniós vétózásután készült kutatása nem regisztrált semmilyen trendfordulót akormánypárt népszerűségében. A Fidesz–KDNP-listával a felnőtt népesség 42, az Orbán Viktor miniszterelnökségét elutasító pártok közös listájával pedig negyven százaléka szimpatizál.

Ebben a számításban már szerepelnek azok a rejtőzködő ellenzéki szimpatizánsok is, akik közvetlenül nem fejezik ki valamelyik párt vagy a közös lista iránti szimpátiájukat, azonban a miniszterelnök távozását szeretnék a következő választáson, hiszen róluk feltételezhető, hogy a kiélezett választási helyzetben a baloldali közös listát fogják támogatni.

Ugyanakkor a kormánypárt szimpatizánsai aktívabbak, mint a kormányellenes táboréi, ezért a legvalószínűbb listás választási eredmény (a részvételüket biztosra mondó választók beazonosítható pártszimpátiája) a Fidesz–KDNP számára a korábbi hónapokhoz hasonlóan 51, az ellenzéki közös lista esetében 43 százalék lenne most vasárnap.

A választás kimenetele ezen adatok alapján azonban még nem dönthető el, hiszen az egyéni választókerületi eredményeknek, a külhoni szavazatoknak vagy éppen a két nagy lista egyikére sem szavazók (az aktív választók hat százaléka) preferenciájának is nagy jelentősége van.

Most úgy tűnik, hogy nem áll össze harmadik erő, így a kormányt és a baloldali közös listát is elutasító többi kis párt közül választhatnak a szavazók. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártra három, a Mi Hazánkra két, míg Szanyi Tibor pártjára (ISZOMM) legfeljebb egy százalékuk szavazna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.