Közeleg!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Régi történet, 1911-ből való, s nem a mi vidékünkről. Abban a régvolt időben a dunapentelei Függetlenségi és 48-as Kossuth Kör szokás szerint óévbúcsúztató táncmulatságot hirdetett. A szórakozni vágyók izgatottan várták Szilveszter napját, nem sejtve, hogy veszélyben a táncmulatság!

A mezőváros túlbuzgó papja, Ligday Károly ugyanis a vármegye főispánjához, gróf Széchényi Viktorhoz fordult, hogy tiltsa be a pentelei táncestet, mert az sérti az épp zajló lelkigyakorlat méltóságát és nyugalmát. Mint írta, a közerkölcsösség érdekében szólal fel. Levelében még egy súlyos, mondhatni infernális példázatot is hoz a régmúltból: „… Cholera időben, hogy a nép egészsége csorbát ne szenvedjen, minden csoportosulás szigorúan tiltva volt – és e zajos mulatság cholerát jelent az általam már két hét óta kihirdetett lelki szent gyakorlatok idején.” A főispán hajlott a szóra, és a táncest, a mulatni vágyók nagy bosszúságára, betiltatott.

Manapság persze lelkigyakorlatot nem tartanak szilveszteridőben, és semmilyen közösségi vigalom nem jelent – Ligday plébános szavait kölcsönözve – cholerát”, de van egy mindent meghaladó szempont. Covid ugyanis még itt bóklászik. Az új év kell, hogy eltüntesse. És 2021 már közeleg.

Előző sztori

Magyarországon is elkezdődött a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése

Hallgassa meg!
Következő sztori

A vakcina által az életünk visszatérhet a normális kerékvágásba - mondja Karikó Katalin

Legutóbbi hasonló cikkek