Egészség

Kevesebben vettek részt az országos tesztelésen

Kevesebben vettek részt az országos tesztelésen

2020. december 1., kedd
Kevesebben vettek részt az országos tesztelésen

Az elmúlt héten lezárult a célzott, csoportos tesztelés első köre – mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. Hozzátette, nagyobb részvételi arányra számítottak. 181 ezer dolgozó teszteltette magát, a gyorsteszteléseken részt vettek alig három százaléka bizonyult koronavírusosnak.

  • A bölcsődei dolgozók vettek részt a legtöbben a tesztelésen. Közülük alig két százalék bizonyult pozitívnak.
  • A szociális intézményekben közel 24 ezer dolgozót teszteltek, a pozitív esetek pedig a négy százalékot sem érték el.

Akik pozitívnak bizonyultak, azoknak kötelességük volt jelezni azt a háziorvosuknak, és mihamarabb elhagyniuk az intézményt. Munkájukhoz csak akkor térhetnek vissza, ha bemutatnak három negatív koronavírustesztet.

A napokban megjelentek olyan hírek, hogy akik nem vettek részt a tesztelésen, azoknak a nevét feljegyezték és a következő időszakban különböző retorzióra számíthatnak. Ez egy álhír!

Akik nem vettek részt az önkéntes tesztelésben, azok semmilyen hátrányban nem részesülnek

– jelentette ki.

György István bejelentette, hogy a célzott tesztelés második fázisa is elkezdődött, ymelynek során az államigazgatásban résztvevők, és az ügyfélszolgálatban dolgozók tesztelését végzik el.

Hozzátette,

az is álhír, hogy azoknak, akik részt kívántak venni a tesztelésen órákat kellett étlen, szomjan várakozniuk, hogy rájuk kerüljön a sor.

A tesztelést végző csapatok órákkal előbb értesítették az intézményeket arról, pontosan mikor érkeznek, így időben fel tudtak készülni.

Az államtitkár megköszönte, mindazoknak az erőfeszítését, fáradozásait, akik részt vettek a célzott, csoportos tesztelésen.

Új gyorstesztet vizsgálnak

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a tesztelési eredmények akoronavirus.gov.hukormányzati weboldalon is elérhetők lesznek. Hozzátette, a tesztelések egy részét PCR-, a másik felét antigén alapú gyorstesztekkel végezték el.

Míg az első hullám elején csak PCR-teszteket végeztek, a második hullám idején sokkal több antigén alapú gyorstesztet végeznek el, mivel ezek sokkal gyorsabban kimutatják az eredményt.

Az elmúlt időszakban tájékoztatást kaptak olyan gyorstesztről is, ami az influenzát különíti el a koronavírustól.

Ezekről a tesztekről egyelőre csak információt gyűjtenek, hogy kiderítsék, mennyire hatékony. Ha ténylegesen használhatónak bizonyul, akkor a koronavírus elleni harcban Magyarországon is alkalmazni fogják a közeljövőben ezt a fajta gyorstesztet.

A 48. heti szennyvízminták eredményei alapján Miskolcon csökkent, Szombathelyen viszont nőtt a koronavírus szennyvízben kimutatott örökítőanyaga.

Hamarosan megjelenik a weboldal, ahol jelezni lehet az igényt a koronavírus elleni vakcinára – mondta Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva.

Négy üzletet zártak be

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőrség legfrissebb adatait közölte:

  • 233 esetben intézkedtek a rendőrök, mert nem viselték, vagy nem megfelelően viselték a maszkot.
  • 2 személlyel szemben intézkedtek, mivel a tömegközlekedésen nem viseltek maszkot.
  • 4 üzlet bezárásáról hoztak döntést a rendőrök, mert azok nem tartották be a járványügyi adatokat.
  • 18778 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantént.
  • 6179 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt napon.

(M1, hirado.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.