Kevesebben vettek részt az országos tesztelésen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Lezárult a célzott csoportos tesztelés első köre, melyben a vártnál kevesebben vettek részt. A kivizsgáltak alig három százaléka volt fertőzött – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Az elmúlt héten lezárult a célzott, csoportos tesztelés első köre – mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. Hozzátette, nagyobb részvételi arányra számítottak. 181 ezer dolgozó teszteltette magát, a gyorsteszteléseken részt vettek alig három százaléka bizonyult koronavírusosnak.

  • A bölcsődei dolgozók vettek részt a legtöbben a tesztelésen. Közülük alig két százalék bizonyult pozitívnak.
  • A szociális intézményekben közel 24 ezer dolgozót teszteltek, a pozitív esetek pedig a négy százalékot sem érték el.

Akik pozitívnak bizonyultak, azoknak kötelességük volt jelezni azt a háziorvosuknak, és mihamarabb elhagyniuk az intézményt. Munkájukhoz csak akkor térhetnek vissza, ha bemutatnak három negatív koronavírustesztet.

A napokban megjelentek olyan hírek, hogy akik nem vettek részt a tesztelésen, azoknak a nevét feljegyezték és a következő időszakban különböző retorzióra számíthatnak. Ez egy álhír!

Akik nem vettek részt az önkéntes tesztelésben, azok semmilyen hátrányban nem részesülnek

– jelentette ki.

György István bejelentette, hogy a célzott tesztelés második fázisa is elkezdődött, ymelynek során az államigazgatásban résztvevők, és az ügyfélszolgálatban dolgozók tesztelését végzik el.

Hozzátette,

az is álhír, hogy azoknak, akik részt kívántak venni a tesztelésen órákat kellett étlen, szomjan várakozniuk, hogy rájuk kerüljön a sor.

A tesztelést végző csapatok órákkal előbb értesítették az intézményeket arról, pontosan mikor érkeznek, így időben fel tudtak készülni.

Az államtitkár megköszönte, mindazoknak az erőfeszítését, fáradozásait, akik részt vettek a célzott, csoportos tesztelésen.

Új gyorstesztet vizsgálnak

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a tesztelési eredmények a koronavirus.gov.hu kormányzati weboldalon is elérhetők lesznek. Hozzátette, a tesztelések egy részét PCR-, a másik felét antigén alapú gyorstesztekkel végezték el.

Míg az első hullám elején csak PCR-teszteket végeztek, a második hullám idején sokkal több antigén alapú gyorstesztet végeznek el, mivel ezek sokkal gyorsabban kimutatják az eredményt.

Az elmúlt időszakban tájékoztatást kaptak olyan gyorstesztről is, ami az influenzát különíti el a koronavírustól.

Ezekről a tesztekről egyelőre csak információt gyűjtenek, hogy kiderítsék, mennyire hatékony. Ha ténylegesen használhatónak bizonyul, akkor a koronavírus elleni harcban Magyarországon is alkalmazni fogják a közeljövőben ezt a fajta gyorstesztet.

A 48. heti szennyvízminták eredményei alapján Miskolcon csökkent, Szombathelyen viszont nőtt a koronavírus szennyvízben kimutatott örökítőanyaga.

Hamarosan megjelenik a weboldal, ahol jelezni lehet az igényt a koronavírus elleni vakcinára – mondta Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva.

Négy üzletet zártak be

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőrség legfrissebb adatait közölte:

  • 233 esetben intézkedtek a rendőrök, mert nem viselték, vagy nem megfelelően viselték a maszkot.
  • 2 személlyel szemben intézkedtek, mivel a tömegközlekedésen nem viseltek maszkot.
  • 4 üzlet bezárásáról hoztak döntést a rendőrök, mert azok nem tartották be a járványügyi adatokat.
  • 18778 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantént.
  • 6179 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt napon.

(M1, hirado.hu)

Előző sztori

Az SZTE Alma Mater versmondással és adománygyűjtéssel várja a Mikulást

Videó!
Következő sztori

Emelkedik a csed összege, csökken a lakásáfa

Legutóbbi hasonló cikkek