Egészség

Kásler szerint csak megbízható vakcinát alkalmaznak hazánkban

Kásler szerint csak megbízható vakcinát alkalmaznak hazánkban

2020. december 5., szombat
Kásler szerint csak megbízható vakcinát alkalmaznak hazánkban

A miniszter beszélt a csehországi és a hazai járványügyi tendenciákról, és szót ejtett a pedagógusok és szociális munkások ingyenes és önkéntes gyorstesztjéről is.

Magyarország a vakcinák területén világhatalom, a Nemzeti Népegészségügyi Központ specialistái pedig világszinten dolgoznak. A vizsgálatok végén az ő nyilatkozatuk lesz a mérvadó, a vakcina.gov.hu kormányzati portálon az emberek tájékoztatása pedig hiánytalan lesz, mikor az oltásra való jelentkezés előtt a vakcinák közötti választásra kerül sor – mondta.

A miniszter emlékeztetett: a nagy járványok megelőzését az oltások tették lehetővé, már eddig is sok tízmillió ember köszönheti életét az oltásoknak. A jelenlegi járvánnyal kapcsolatban nehezményezte, hogy rengeteg téves információ látott napvilágot, ami megnehezíti az oltási hajlandóság becslését. További problémának nevezte azt, hogy a politikum is átszőtte a vakcina kérdését. A hazai oltásokkal kapcsolatosan így fogalmazott: Magyarországon biztos nem alkalmazunk olyan vakcinát, ami nem hatásos és szövődménye van.

Az európai járványhelyzetről elmondta, kedvező változásokat lehet észlelni. Példának Csehországot hozta fel, ahol tetőzött a járvány, csökken a fertőzöttek, a kórházban kezeltek és az elhunytak száma is. Meglátása szerint Magyarországon külön kell kezelnünk két fontos adatot: a fertőzöttek számának emelkedési mutatóját, emellett a kórházi és intenzív ápolást igénylő betegszám alakulását. Hazánkban az utóbbi számadatokból láthatjuk, hogy nem történt lényeges emelkedés.

Megnyugtatónak nevezte a pedagógusok és a szociális munkások ingyenes és önkéntes gyorstesztjét, a jelentkezők számát viszont a várakozással ellentétben viszonylag alacsonynak értékelte, s emlékeztetett: a járvány lefolyásának egészét a gyorstesztelés nem változtatja meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.