Gyász: elhunyt Ligeti Alajos szegedi papucsos mester

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Életének 95. évében otthonában elhunyt Ligeti Alajos szegedi cipészmester, egyike a szegedi papucsot gyártó mestereknek – értesült a Délmagyar.

A lap cikkében visszaemlékeznek, hogy Ligeti 12 évesen lett papucsos ipari tanuló, 1947-ben tett mestervizsgát és nyitott önálló műhelyt, később munkahelyei mellett is készített otthonában szegedi papucsot. Önálló mesterként a korabeli igénynek jobban megfelelő, kétlábas kaptafára készült papucsok kerültek ki a keze alól, ám a hagyományos, varrott technológiával dolgozott.

Megemlítik, hogy ő készített először kétlábas kaptafát, valamint az ő nevéhez fűződnek a hímzett fejű gyermekpapucsok és a saját fejlesztésű, „nyeles” kaptafán formált apró szuvenír papucsok. Az idős mester az ezredforduló után lassan felhagyott a papucsossággal. Kaptafáit, szerszámainak egy részét a 2015-ig működő papucsos látványműhelyben dolgozó Sallai családnak adományozta.

Kiemelt kép: Délmagyarország / Török János

Előző sztori

A nagyvárosokban szegik meg legtöbbször a maszkviselés szabályait

Következő sztori

Új szelfipontok készültek Vásárhelyen