Egészség

Erre figyeljen nagyon egy koronás beteg!

Erre figyeljen nagyon egy koronás beteg!

2020. december 8., kedd
Erre figyeljen nagyon egy koronás beteg!

Nagyon fontos és hasznos tanácsokat adott Dr. Jáksó Krisztián klinikai főorvos, aki a legsúlyosabb állapotban lévő betegekért (is) felel a pécsi Koronavírus-ellátó Központban.

Alvás, fekvés csak hason

Nem mindegy hogyan alszik a koronavírussal fertőzött beteg. Ha valaki lázra, nehéz légzésre panaszkodik, akkor feküdjön hasra! A betegek a kórházakban, még lélegeztetve is 14-16 órát vannak hason. Erre a tüdő tehermentesítése miatt van szükség, a hason alvás ugyanis segít megelőzni a tüdőgyulladást és a súlyosabb tüneteket.

Fertőzőként csak elkülönítve

Ha a családból valaki fertőzött, annak érdemes elkülönülve lenni otthon is. Másik helyiségben aludjon a beteg, illetve a fürdő és a WC használatánál figyeljünk.

WC-tisztítás minden alkalommal

Vizelettel és széklettel ürül a vírus, azaz fertőzhet! Nagyon fontos, hogy minden egyes WC-öblítésnél fokozódhat a vírus szóródása. Ha közösen használunk illemhelyiséget, fürdőt,javasolt annak többszöri tisztítása.Szellőztetni kell sokat ezeket a helyiségeket is.

Vasalás, vasalás, vasalás

Ne használjunk közös lepedőt, törölközőt. A nedves törölköző és lepedő is fertőzhet. Ezeket - és a többi ruhát is, ha lehet - 60-90 fokban mossuk, 150-200 fokon vasaljuk! A vasalásnak nincs párja!

Fontos a rendszeres szellőztetés

Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb pára legyen a helyiségekben, mert a vírus cseppfertőzéssel terjed. Ha párás a levegő, tovább maradhat a levegőben, éppen ezért naponta többször is szellőztessünk. Az illóolaj az orrot irritálhatja, ami nem szerencsés, hatásuk sem bizonyított. Ugyanakkor nem ellenzik, ha valaki eddig erre esküdött.

Feküdni és aludni kell

Ha valakinek tünete van, annyit kell feküdnie, amennyi jólesik. – Mindenki arról panaszkodott, hogy a betegség lefolyása után még hetekkel később is csökken a terhelhetőség – mondta Dr. Jáksó Krisztián.

38 fok alatt nem kell lázcsillapító

Legősibb és legjobb védekezés a láz, 38 Celsius-fok felett kell csillapítani, főleg idősebb betegeknél, és gyerekeknél kell odafigyelni. Náluk ugyanis szövődmény alakulhat ki tartós láz esetén. Bármelyik gyógyszert lehet használni, nem bizonyították még azt, hogy kárt okozna valamelyik használata koronavírus-fertőzés esetén.

Köhögés-csillapítás és nem köptetőzés

Száraz köhögéssel jár a koronavírus-fertőzés, csak akkor kell csillapítani, ha ez túlzottá válik. Köptetőt ne alkalmazzunk, inkább csillapítót használjunk, ha szükséges. Ha bakteriális fertőzés ül rá a vírusfertőzésre és aztán nagy mennyiségű nyák képződik, akkor háziorvos bevonásával lehet köptetőt használni.

Szedjünk vitaminokat

Az orvosok a C- és D-vitamint ajánlják. Az intenzív osztályon 3X1 gramm C vitamint használnak, D-vitaminból 2000 egység használható. Nincs bizonyíték, hogy a szelén és cink hatásos lenne.

MIKOR VAN BAJ?

  • Ha eddig egy perc alatt felment 3 emeletet, de most 5 perc alatt többször megáll, akkor baj van
  • Ha fekve fullad, akkor baj van
  • Ha a pulzusa eddig 90 volt, most 130 egész nap, akkor baj van
  • Ha megemelkedik a légzésszám, akkor baj van.
  • Azért alattomos ez a betegség, mert előfordul, hogy a betegek úgy kezdenek el fulladni, hogy nem is veszik észre, hogy fulladnak.

Mikor hívjunk mentőt?

Először a háziorvost kell hívni, aki a tünetek súlyosbodása esetén kezdeményezi a gyógyszeres kezelést. Ha azt észleljük, hogy

  • nagyon alacsony a vérnyomásunk,
  • zavartak vagyunk
  • ha olyan fáradtság alakul ki, ami a normál életet is gátolja,
  • csillapíthatatlan láz lép fel, amit nem tudunk kezelni, akkor kell mentőt hívni.

A család is kórházba szállíthatja a beteget, ha nincs életveszélyes állapotban!

Dr. Jáksó Krisztián ebben a videóban részletesen is elmagyarázza a fenti fontos szabályokat:

https://www.youtube.com/watch?v=RUGbsKQeUFI&feature=emb_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.