Közélet

Az ügyintézőknél a legalacsonyabb a fertőzés aránya

Az ügyintézőknél a legalacsonyabb a fertőzés aránya

2020. december 14., hétfő
Az ügyintézőknél a legalacsonyabb a fertőzés aránya

A tömeges tesztelés harmadik hetén a közigazgatásban dolgozókat tesztelték, akik szoros kontaktusban dolgoztak az ügyfelekkel – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online tájékoztatóján.

Hozzátette, a harmadik héten 62 213 mintavételre került sor, a tesztek 1,97 százaléka pozitivitást mutatott. A három hét eredményeit összevetve a fertőzöttségi mutatók csökkentek.

A szociális intézményekben elvégzett tesztek közül alig 3 százalék lett pozitív.

György István kiemelte, hogy véget ért a célzott tesztelés a kormányhivatalokban, járási hivatalokban, kormányablakokban. A tesztelés ingyenes volt, de nem volt kötelező.

A három hét alatt több mint 429 ezer tesztelést végeztek el.

Az eredmények azt is mutatják, hogy az ügyintézésre vonatkozó szabályok meghozták a várt eredményt, hiszen a közigazgatási ügyintézők körében volt a legalacsonyabb a pozitív tesztek aránya, 1,5 százalék.

3470 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 283 870 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7130 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 82 546 fő, az aktív fertőzöttek száma 194 194 fő. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Decemberben már érkezhet kis mennyiségben koronavírus elleni oltóanyag Magyarországra, de a lakosság tömeges oltása majd 2021-ben kezdődhet meg - fogalmazott.

Galgóczi Ágnes egy kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a lakosság koronavírus elleni oltásának biztosítására Magyarország több gyártónál összesen 17,5 millió oltóanyagot kötött le. Folyamatosan nyomon követik az oltóanyagok engedélyeztetési folyamatát, és jelenleg úgy tűnik, hogy a Pfizer vakcinája kaphatja meg leghamarabb az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, így ez lesz először felhasználható tömeges oltásra.

A kormány felfüggesztette az idősek számára létrehozott vásárlási idősávot, annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot a boltokban.

Eddig 13 178 esetben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték az emberek a maszkot

– mondta Kis Róbert.

Az elmúlt hétvégén egy esetben döntöttek a rendőrök egy bolt bezárása mellett. A hétvégén 1044 személy szegte meg a kijárási tilalmat.

67 787 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását. 17 789 hatósági házi karantént rendeltek el a hétvégén, így jelenleg 43 966 hatósági házi karantén van érvényben.

(M1, hirado.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.